Hlavní obsah

Schodek rozpočtu by se mohl zvýšit o desítky miliard, plánuje Schillerová

Ministerstvo financí počítá se zvýšením schodku státního rozpočtu na letošní rok, který je naplánován na 40 miliard korun. Novelu zákona o státním rozpočtu představí MF v řádu dnů, informovala na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Novinky

Alena Schillerová

Článek

Schodek rozpočtu by měl stoupnout o desítky miliard korun, nastínila ministryně. „Tyto desítky miliard pomohou zachovat vysokou zaměstnanost a jistotu příjmů, které výrazně usnadní rychlou obnovu fungování hospodářství ve druhé polovině roku,” uvedla.

Návrh bude dále počítat s úsporami a přesunutím peněz z fondů Evropské unie.

Schodek chce ministryně financí pokrýt vydáním státních dluhopisů.

„Je to nutné. Škody pro celou ekonomiku půjdou do desítek miliard. Jsou to prostředky, o které přijde stát na daních a které poskytne na transferech obyvatelstvu a půjčkách podnikatelům. Tyto desítky miliard pomohou zachovat vysokou zaměstnanost a jistotu příjmů, které výrazně usnadní rychlou obnovu fungování hospodářství ve druhé polovině roku,” uvedla Schillerová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Analytici odhadují, že schodek rozpočtu může letos překročit i 100 miliard. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Hospodaření státního rozpočtu se přitom letos nevyvíjelo dobře už od začátku roku, ještě než přišla mimořádná opatření kvůli koronaviru. Za leden a únor skončilo ve schodku 27,4 miliardy korun, šlo za uvedené období o nejhorší výsledek od roku 1993, tedy v moderní historii ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám