Hlavní obsah

Sbírka ožívá, lidé opět podporují lékaře

Právo, Stáňa Seďová

Přetížená oddělení nemocnic se před třemi týdny začala rozhlížet, kam zmizela pomoc třeba v podobě dovozu jídla, pití a vitaminů, kterou jí lidé na jaře štědře zahrnovali.

Foto: Novinky

Pacient na plicní ventilaci v pražské nemocnici Na Bulovce

Článek

Iniciativa Energii lékařům zareagovala a od poloviny října vybrala téměř pět milionů korun. Ty proměnila ve vitaminové balíčky a rozvezla je nemocnicím. Zdravotníkům to vrací víru v dobrotu lidí, která jako by při současné druhé vlně vymizela.

„Po oznámení, že iniciativa Energii lékařům po letní přestávce znovu ožívá, zaznamenal náš tým rekordní poptávku. Na jaře jsme v nejsilnějším týdnu rozvezli 7200 balíčků do zdravotnických zařízení. Na tomto čísle teď startujeme. Poptávka zdravotnických zařízení je rekordní, situace je výrazně dramatičtější než na jaře,“ říká Jan Lukačevič z Akademie věd ČR, který vede tým dobrovolníků.

Sestřička v důchodu vyznamenaná Zemanem prodělala covid. Už se zase těší do práce

Domácí

Navazuje na jarní iniciativu energetických balíčků pro vyčerpané zdravotníky, během které přispěli dárci více než pěti miliony korun. Díky tomu dali dobrovolníci dohromady 66 tisíc balíčků a rozvezli je do sedmdesáti zdravotnických zařízení po celém Česku.

Nová sbírka znovu odstartovala 16. října a už za 36 hodin od začátku byl na kontě první milion korun. Ve středu tam bylo už 5,1 milionu.

Organizátoři se rozhodli, že cílovou částkou bude šest mi­lionů. „Zatímco na jaře jsme běželi spíše sprint, teď cílíme na maraton. Ta situace není otázkou víkendu nebo dvou. Kritický stav v nemocnicích potrvá v řádech týdnů,“ tvrdí Lukačevič.

Blatný: Pojišťovny podepsaly smlouvy na testy pro seniory

Domácí

Pavlína Vavřačová, staniční sestra oddělení následné péče Městské nemocnice v Odrách v Moravskoslezském kraji, popsala Právu, v jak jiné situaci jsou zdravotníci proti jaru.

„Na jaře jsem si všimla na sociální síti projektu Energii lékařům a naši nemocnici jsem přihlásila. Chodily nám balíčky se sušenkami, kávou, nutričními nápoji, energetickými tyčinkami. Měli jsme toho tolik, že jsem mohla i podělit domov důchodců. Všude byla cítit obrovská solidarita. Všichni nám děkovali a dávali tyto drobnosti, které nám pomohly i dělaly radost. Teď musím říct, že je to jiné,“ říká zdravotní sestra.

Proti jaru chybí vděk

Jak ale Vavračová dodává, velmi je mrzí fámy, které se dnes o covid krizi šíří.

„Lidé buď nevěří tomu, co se děje, nebo někde píšou, že když jsme si tu práci vybrali, ať ji děláme. Děláme ji, milujeme ji. Ten vděk, a je ohromný, dostáváme nyní skoro výhradně od pacientů. Přivezou je a oni nemůžou dýchat. Bojí se, že umřou. A vidí jen osobu kompletně zahalenou v obleku, pro kterou je velmi těžké takové případy vidět, léčit a dávat jim naději,“ řekla.

Vláda vyšle další vojáky do nemocnic

Domácí

„A právě těmto lékařům a sestrám i maličkosti, které přivezou dobrovolníci za peníze od obyčejných lidí, nejen pomáhají, ale také vracejí víru v dobrotu,“ zdůrazňuje sestra.

Podobný vzkaz poslalo i celé infekční oddělení nemocnice s poliklinikou v Havířově: „Kolektiv havířovské infekce zdraví ty, jež myslí na druhé i v tento nepříznivý čas. Neposlali jste nám pouze dávku energie, ale také víru, že dobří lidé existují. Děkujeme velmi moc a s vděčností přijímáme tuto pomoc.“

Reklama

Výběr článků

Načítám