Hlavní obsah

Rusko svou „první” vakcínu ještě vyzkouší na 40 000 lidech

Rusko ještě otestuje svou kontroverzní očkovací látku proti nemoci covid-19 na 40 tisících lidí. Uvedl to podle agentury TASS Denis Logunov, náměstek ředitele ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, který vakcínu Sputnik V vyvinul. Podle některých informací ji zatím zkoušel na 38 lidech.

Foto: The Russian Direct Investment Fu, Reuters

Ruská vakcína

Článek

Logunov označil dosavadní klinické testy za úspěšné; protilátky se podle něj vytvořily u 100 procent testovaných a po podání vakcíny nebyly hlášeny „žádné závažné vedlejší účinky“.

„Vydali nám 11. srpna osvědčení o schválení této vakcíny k použití. To nás zavazuje uskutečnit dodatečné, rozšířené klinické zkoušky,“ řekl Logunov. Dodal, že tato fáze se má týkat 40 tisíc lidí a cílem je prověřit bezpečnost a účinnost vakcíny.

Vyzkoušeli ji na 38 lidech a ti měli 144 nežádoucích účinků, tvrdí ruští vědci o nové vakcíně

Koronavirus

Na tiskové konferenci podle TASS rovněž zaznělo, že tyto zkoušky vakcíny Sputnik V začnou příští týden. Dodávky ruské vakcíny do zahraničí by mohly začít v listopadu či prosinci.

„Nevýznamné“ vedlejší účinky

Logunov na tiskové konferenci prohlásil, že vakcína byla podávána zdravým dobrovolníkům ve věku od 18 do 60 let a nebyly hlášeny žádné závažné vedlejší účinky. Po vakcinaci byla nejčastěji pozorována bolest v místě vpichu, podchlazení u všech dobrovolníků a bolesti hlavy. „Všechny tyto nežádoucí jevy byly kvalifikovány jako nevýznamné,“ dodal Logunov.

Pokud jde o imunitní reakci, u sta procent dobrovolníků se vytvořily protilátky neutralizující koronavirus, zdůraznil Logunov. Kontraindikací podle jeho slov není ani to, zda člověk už prodělal covid-19.

Ruská vakcína? Neetický hazard, tvrdí západní experti

Evropa

„Vakcína je primárně určena pro lidi, kteří ještě nebyli nemocní, ale na druhé straně neexistují žádná omezení týkající se použití této vakcíny u těch, kteří již byli nemocní,“ dodal Logunov. Přirovnal to ke chřipce, která podle jeho slov také není kontraindikací pro očkování za rok nebo za šest měsíců.

Vakcínu zkusila Putinova dcera

Schválení vakcíny ruským ministerstvem zdravotnictví jako světové prvenství ohlásil osobně ruský prezident Vladimir Putin 11. srpna. Podle šéfa Kremlu vakcínu na sobě vyzkoušela i jedna z jeho dcer. Ale vzápětí se vynořily pochyby ohledně dokončení klinických zkoušek. Látka byla totiž vyzkoušena jen na malém počtu dobrovolníků.

Máme vakcínu proti koronaviru, oznámil Putin

Koronavirus

Rusko ve čtvrtek oznámilo 4785 nových případů nákazy koronavirem a 110 úmrtí. O den dříve to bylo 4828 nových případů a 117 mrtvých. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel od začátku pandemie nakazilo 942 106 lidí, z nichž 16 099 nákaze podlehlo, uvedla agentura TASS s odvoláním na operativní štáb. Pátý den za sebou zůstává denní přírůstek nových případů pod 5000, poznamenal list Kommersant.

Z nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje, se mezitím vyléčilo 755 513 pacientů, což představuje více než 80 procent z celkového počtu nakažených, dodal TASS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám