Hlavní obsah

Rozkvetlou Lombardií teď znějí jen sanitky a umíráček

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okreska se vine úhlednými poli a sady – dlouhá, hladká a beznadějně liduprázdná. Kam až oko dohlédne, až k horizontu, ji lemují žírné lány a ovocné stromy, tu a tam proložené věžičkami zvoniček a kříži u cesty. Jaro už očividně vypuklo, avšak nikdo neseje, nikdo nepřipravuje jabloně či meruňky na budoucí sklizeň.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenský konvoj převáží z italského Bergama rakve s oběťmi koronaviruVideo: AP

 
Článek

V krajině jako z kýčovité pohlednice, ve směru z Bergama do Cremony, všeobjímající ticho rozerve zvuk motorů. Jako v napínavém katastrofickém filmu, který se stal tragickou realitou, se silničkou za rozbřesku takřka krokem prokousává kolona vojenských náklaďáků. Pod plachtami vezou na korbách rakve.

Zubatá je všude

Se zajištěním posledního odpočinku si vyčerpané Bergamo samo už neví rady. „Rakve rozvážejí do krematorií po okolí vojáci. Takový konec si nezasloužili – ani moje matka, ani ostatní,“ povzdechne si Elenora Rizzardiová, jejíž 83letá matka naposledy vydechla na nemocničním lůžku.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Premiér Giuseppe Conte nařídil, že oběti se musí pohřbívat bez přítomnosti příbuzných a přátel. „Zpočátku to pozůstalí považovali za zákeřné. Mezitím však lidé poznali, že nařízení je nezbytné, aby se snížilo riziko, že si nemoc zavlečou domů,“ podotýká týdeník Der Stern.

Nakažených ve světě je už přes 300 tisíc
Po celém světě se koronavirem nakazilo již přes 300 000 lidí, ukázaly údaje americké Univerzity Johnse Hopkinse.
Pevninská Čína za sobotu zaznamenala 46 nových případů koronaviru. Všechny kromě jediného se týkají osob, které do země přicestovaly ze zahraničí.
Teherán, který je ohniskem nákazy na Blízkém východě, oznámil 129 dalších obětí a přes tisíc nově nakažených.

„Za jediný týden jsme měli v Bergamu přes 320 mrtvých,“ potvrzuje agentuře DPA Gloria Zavattová, šéfka humanitární organizace Cesvi.

Nicolas Facheris, zaměstnanec pohřební služby z Madone v provincii Bergamo, už několik dní ani oka nezamhouřil. „Ve čtvrtek jsem se nervově zhroutil. Nevidíme žádný konec,“ nezapírá zdrceně.

Foto: Massimo Paolone, ČTK/AP

Italská armáda převezla rakve s oběťmi koronaviru z Bergama do Ferrary.

„Lidé umírají jako psi,“ líčí na YouTube Roberta Zaninoniová. Také její otec – nebyl ani v pokročilém věku, netrápily ho jiná onemocnění. „Všichni jsme hrozbu trestuhodně podcenili, na sociálních sítích se šířily ironická videa a poťouchlé vtipy. Teď tady slyšíme jen houkání sanitek a umíráček,“ uzavírá.

Foto: Massimo Paolone, ČTK/AP

Konvoj armádních atu, které vezou rakve s oběťmi koronavirové nákazy z Bergama do Ferrary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám