Hlavní obsah

Roušky už nemusí mít děti ve školkách ani moderátoři

Novinky, ber
Praha

V mateřských školkách nově mohou být děti od dvou do sedmi let bez roušek. Nově nemusí nosit roušky ani moderátoři a redaktoři, kteří vystupují v rozhlasových či televizních pořadech ve studiu bez hostů. Za určitých podmínek mohou být bez ochranné pomůcky i umělci při tvorbě audiovizuálních děl. Změnu, která platí od pátku, schválila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Rozšířili jsme výjimky ohledně povinnosti nošení roušek také na vystupující umělce a na moderátory. Ale vše je podmíněno přísným dodržováním stanovených podmínek při natáčení,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Mezi účinkujícími a dalšími osobami bude muset být dvoumetrový odstup. Místo provádění či natáčení díla nebo pořadu pak bude muset být pravidelně dezinfikováno, v případě uzavřených prostorů také větráno.

Negativní test 

Podmínkou u umělců také je, že musí mít u sebe negativní test na covid-19. Ten nebude smět být starší než 4 dny.

Výjimka je stanovena také nově pro osoby s poruchou intelektu, kognitivní poruchou či závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto zákazu.

V Liberci stáhli roušky z Číny, jedna byla zabalena už silně znečištěná

Domácí

Pro všechny ostatní ale nadále platí povinnost nosit roušku. „Toto opatření zůstává jedním z důležitých předpokladů zamezení šíření koronaviru,” doplnil ministr.

Doposud platilo, že roušky musí na veřejnosti nosit všichni kromě lidí s autistickou poruchou. Bez roušek mohou lidé jezdit také v autě nebo bez nich mohou sportovat v přírodě. Výjimku mají také děti do dvou let a řidiči prostředků veřejné dopravy v uzavřených kabinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám