Hlavní obsah

Rizikové skóre PES stále stoupá, hrozí další zákazy

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Rizikové skóre PES opět stouplo o dva body na 71. Zůstává ve čtvrtém stupni rizika kromě pěti krajů, kde dosáhlo pátého stupně. V sobotu laboratoře v ČR odhalily 3655 nakažených koronavirem, což je o víkendovém dni nejvíc od 14. listopadu. Mrtvých je celkem 9535.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V ČR opět hrozí zpřísnění opatření proti koronaviru. Lidé už ale projevují značnou nevoli k zákazům a přestávají je respektovat. Někteří hospodští odmítají zavřít své podniky, podnikatelům už docházejí finanční rezervy. V Českých Budějovicích vzala jeden bar útokem zásahová jednotka.

Zásahovka vzala v noci útokem budějovický bar

Krimi

Odpůrci vládních opatření se v sobotu sešli také před brněnským Janáčkovým divadlem. Podle odhadu tajemníka městské části i policie jich bylo kolem 150. Žádají například zrušení testování zdravých či bezpříznakových obyvatel, kritizují nošení roušek. Na akci dohlížejí policisté, zasahovat zatím nemuseli.

Organizátor demonstrace Tomáš Franzki všechny zúčastněné na úvod po upozornění zástupců městské části vyzval, aby si nasadili roušky a stáli ve skupinkách po dvaceti lidech s odstupem dvou metrů. Protestující zůstali bez roušek, bez odstupů.

Hotely výjimku nedostanou. Ve čtvrtém stupni musí zavřít

Ekonomika

Podle demonstrantů jsou veškerá opatření nesmyslná. "Vadí nám úplně všechno. Není k tomu žádný zdravotní důvod, je to čistě jenom politika a ruinování našeho rozpočtu. Odskáčou to naše děti. A vláda má ještě tu drzost nabízet nám na Vánoce nějaké dluhopisy," řekl pětatřicetiletý Jiří K., který přijel na demonstraci z Uherského Brodu. Takzvané Dluhopisy Republiky tento týden na sociálních sítích nabídla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl v pátek, že pokud se počty nově nakažených v Česku v následujících dnech nezačnou snižovat, navrhne návrat Česka do čtvrtého stupně systému PES.

Obchody by sice zůstaly otevřené, ale znovu se uzavřou restaurace a hospody, hotely, vnitřní sportoviště, bazény a fitness centra. Na distanční výuku by přešli středoškoláci.

Reklama

Výběr článků

Načítám