Hlavní obsah

Půl milionu nakažených za měsíc. Riziko je nízké, chlácholil Američany Trump koncem února

Aktualizováno

Koronavirus zabije dubnové teplo, nechal se slyšet americký prezident Donald Trump před dvěma měsíci, koncem února pak mluvil o tom, že riziko je pro Američany nízké a v březnu vyslovil naději, že to „zmizí”. Optimismus to byl předčasný, jak se ukazuje. Zatímco před měsícem měly USA 1000 nakažených, nyní jich evidují přes půl milionu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Je to pandemie,” řekl Donald Trump na tiskové konferenci 17. března. „Věděl jsem, že je to pandemie už dávno předtím, než se to tak pojmenovalo,” tvrdil americký prezident sebevědomě.

Jeho veřejná vyjádření se však od začátku roku opírala spíše o pozitivnější scénáře.

Na temném newyorském ostrově pohřbívají oběti do hromadných hrobů

Koronavirus

„Máme to úplně pod kontrolou. Je to jedna osoba z Číny. Bude to v pořádku,” sdělil Trump v rozhovoru pro CNBC 22. ledna poté, co byl v zemi koronavirus diagnostikován 21. ledna u prvního člověka v USA. Bylo to v Seattlu a šlo o cestujícího z Číny.

„Existuje teorie, podle které se v dubnu, kdy se oteplí, virus zlikviduje. Ještě to nevíme, ještě si nejsme jisti, ale to je za rohem,“ uklidňoval prezident 14. února.

USA už mají nejvíc obětí na světě. Zkoušený New York vyhlíží naději

Koronavirus

„Koronavirus je v USA velmi pod kontrolou. Jsme v kontaktu se všemi relevantními zeměmi. CDC (americký institut pro veřejné zdraví - pozn. red.) a Světová zdravotnická organizace usilovně pracovaly a byly velmi chytré. Akciový trh začíná vypadat velmi dobře!" sdělil Trump na Twitteru 24. února.

„Vzhledem k tomu, co jsme už podnikli, zůstává riziko pro Američany i nadále velice nízké,” ujišťoval Trump 27. února. „Jsme připraveni se přizpůsobit a udělat všechno, co je třeba, když se nemoc rozšíří - pokud se to stane,” dodal. „Zmizí to. Jednoho dne - je to jako zázrak - zmizí,” řekl optimisticky.

„Myslím, že 3,4 procenta je opravdu falešné číslo,” uvedl Trump 4. března v rozhovoru pro Fox News, když komentoval odhad Světové zdravotnické organizace (WHO) o tom, jak velké procento pacientů s koronavirem zemře.

Stát New York má víc nakažených než kterákoli země světa

Koronavirus

K nedělnímu ránu měly USA 532 879 nakažených a 20 577 obětí. Za 24 hodin přibylo 1920 mrtvých s koronavirem. Smrtnost se v USA pohybuje kolem 4 procent (3,86 pct).

„Takže, minulý rok zemřelo 37 tisíc Američanů na běžnou chřipku. Průměrně je to mezi 27 až 70 tisíci ročně. Nic se nezavírá, život a ekonomika jedou dál. Momentálně tu je 546 potvrzených případů koronaviru s 22 oběťmi. Přemýšlejte o tom!" tweetoval Trump na svém účtu 9. března.

„Jsme připraveni a děláme skvělou práci. A zmizí to. Jen zůstaňte v klidu. Bude to pryč,“ Trump po setkání s republikánskými senátory 10. března, kdy Spojené státy registrovaly 904 potvrzených nakažených.

CIA před blížící se nákazou varovala už v lednu. Trump to nebral vážně

Koronavirus

Přesně před měsícem - 11. března - USA oznámily, že počet nakažených v zemi přesáhl tisícovku. Ve stejný den Světová zdravotnická organizace oficiálně prohlásila nemoc covid-19 jako pandemii.

Týden na to už následovalo Trumpovo výše zmíněné prohlášení na tiskové konferenci. Od té doby se rétorika prezidenta Spojených států pozměnila.

Šéf pražských strážníků: Jak jsem v lednu slyšel Vojtěcha říkat, že nic nehrozí, koupil jsem respirátory

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám