Hlavní obsah

Proč koronavirus v Německu zabíjí častěji přistěhovalce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákaza koronavirem v Německu výrazněji postihuje přistěhovalce než místní obyvatele, uvádí studie jedné nemocnice v Kolíně nad Rýnem. Materiál se zaměřuje na období od 1. listopadu loňského roku do konce února letošního roku. Z výsledků vyplývá, že ze všech nakažených a hospitalizovaných pacientů tvoří přistěhovalci 55 procent, píše server týdeníku Focus.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Na jednotkách intenzivní péče byly dvě třetiny pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19 migranti. Z 56 infikovaných, kteří v kolínské nemocnici koronaviru v daném období podlehli, byla migrantů polovina, ačkoliv jejich poměrné zastoupení v populaci je mnohem nižší.

Podobné zprávy přišly také z města Bielefeld. Polovina infikovaných pacientů, kteří skončili v nemocnici, jsou přistěhovalci. Tato hodnota je přitom vyšší, než činí podíl populace s migrantskými kořeny v Severním Porýní-Vestfálsku, což jsou 29,3 procenta.

Vakcinační turistika. Cestovky chystají zájezdy za očkováním

Koronavirus

Závěry studií jednotlivých nemocnic se shodují se závěry studie OECD, že jsou „pandemií koronaviru zvláště postiženi přistěhovalci“.

Jiný životní styl, ale i práce v první linii

Na jedné straně je to způsobeno skutečností, že lidé s migračními kořeny často pracují v první linii jako zdravotní sestry nebo pečovatelský personál v seniorských domovech.

Dalším důvodem je jejich životní styl. Na rozdíl od rodilých Němců žijí ve velkých rodinách, ovšem v malých bytech. Podle Aliho Ertana Topraka, šéfa Spolku pro začlenění migrantů, je problémem i nedostatečná osvěta a jazyková bariéra.

Brazílie prožívá noční můru bez konce

Koronavirus

Tvrdí, že nestačí jen přeložit neustále se měnící pravidla ochrany proti koronaviru do různých jazyků a umístit je na internet. Velmi nedostatečně v tomto ohledu fungují podle jeho slov německá média, která zjevně nedosahují na mnoho obyvatel tureckého původu. „Mnoho z nich se dozví více o situaci v Ankaře než v Německu,“ řekl.

Okázalé svatby či pohřby

Z malé studie Frauenhoferova institutu vyplývá, že nejvyšší míra nákazy koronavirem je ve čtvrtích, které se potýkají s vysokou nezaměstnaností nebo vysokým podílem migrantů. Například v kolínské čtvrti Meschenich a jeho satelitní osadě Kölnberg žije 44 procent přistěhovalců. A právě ty spolu se čtvrtěmi Chorweiler, Bickendorf, Volkhoven, Vingst, Finkenberg, Holweide patří k hotspotům koronaviru v Kolíně nad Rýnem.

Krátký a důrazný lockdown pro celé Německo: Merkelová je pro

Koronavirus

Tomu odpovídá nedávno zveřejněná zpráva vedení Berlína: „Čím vyšší podíl nezaměstnaných nebo událostí týkajících se přestupků proti koronavirovým opatřením, tím vyšší je výskyt onemocnění covid-19.“

Dalším problémem jsou odlišné kulturní zvyklosti migrantů. Navzdory zákazům se stále pořádají okázalé svatby či pohřby, jichž se účastní stovky hostů. Podobné je to s návštěvami mešit.

Nezanedbatelným problémem je také silná nadváha u mnoha z přistěhovalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám