Hlavní obsah

Předražené respirátory se na internetu prodávají dál

Právo, Martin Procházka
Praha

Internet byl ve čtvrtek, stejně jako v dřívějších dnech, zaplaven nabídkami respirátorů nejvyšší třídy FFP3 za astronomické ceny. A to přesto, že ministerstvo financí stanovilo maximální cenu těchto výrobků tak, aby překupníci nemohli těžit ze strachu lidí z šíření koronaviru.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Třeba na webu dobazenu.cz byla včera nabídka: „Respirační maska FFP3 – 1 ks. Skladem poslední kusy, v pátek již nebudou!“ Cena 1289 Kč. Podobně na tomtéž serveru uživatel, který se označil jako Jiriskoda 333, prodával respirátor 3M za 699 Kč.

Vojtěch zakázal vývoz dezinfekce

Koronavirus

Ze zmíněného serveru nakonec do večera zboží zmizelo. Oproti středě se však včera také výrazně zvýšilo množství inzerátů, kde lidé nabízejí respirátory za „cenu dohodou“. Aukční server Aukro.cz se nabídkami respirátorů za cenu kolem tisíce korun jen hemžil.

Maximální cena je 423 korun

Ministerstvo financí přitom ve středu rozhodlo, že nejvyšší možná prodejní cena respirátoru vyrobeného v zemích Evropské unie může být 211,75 Kč s daní z přidané hodnoty a u výrobků vyprodukovaných mimo Unii pak 423,50 Kč.

Koronavirus se musí zadržovat, nesmí se to vzdát, apeluje WHO na nepřipravené státy

Koronavirus

Tyto výrobky navíc musí být z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví prodávány pouze určeným subjektům, jako jsou zdravotnická a sociální zařízení, složkám záchranného systému a dalším orgánům státní správy, tedy ne veřejnosti.

Prodejce na internetu včera neodradilo ani to, že za vyšší než povolenou cenu jim může být specializovaným finančním úřadem uložena pouta až 10 milionů korun. Navíc pokud inzerent prodává respirátory veřejnosti, mohou mu hygienici uložit pokutu do tří milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám