Hlavní obsah

Pravidla testování na koronavirus se v Česku mění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Testy na potvrzení nákazy koronavirem už nebudou podmíněny návštěvou některé z rizikových oblastí, ale budou dělány všem, u nichž tak rozhodne hygienik či lékař. Ve čtvrtek to uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Foto: Koosha Mahshid Falahi, ČTK/AP

Zdravotníci v ochranných oděvech

Článek

Doposud probíhalo testování tak, že testy se dělaly pouze u lidí, kteří měli zdravotní obtíže a zároveň navštívili určenou rizikovou oblast nebo byli v kontaktu s někým, kdo byl nakažen. Konečné slovo měl vždy epidemiolog.

Objevil se ovšem případ ženy, která kontaktovala lékaře i hygieniky a testy provedeny nebyly, protože nesplňovala podmínku pobytu v rizikové oblasti. Byla sice v severní Itálii, ale jen na hranicích s rizikovou oblastí. Nemoc přitom u ní posléze test potvrdil.

Británie hlásí první oběť koronaviru

Koronavirus

V ČR je prozatím potvrzeno osm případů a testy podstoupilo více než 400 osob.

Pokud se v České republice vyskytnou stovky případů nákazy koronavirem, což se dá podle vedoucí protiepidemického odboru pražské hygienické stanice Martiny Marešové očekávat, přestanou epidemiologové dohledávat kontakty nakažených. Lidem by v takovém případě bylo doporučeno setrvat v domácí karanténě.

„Myslím, že ty případy budou přibývat, ještě tím, jaká je situace v Itálii, a že se nám lidé vrací ze severní Itálie. Myslím, že v nějakých stovkách se pohybovat budeme,“ uvedla na dotaz, kolik nemocných očekává.

K ustoupení od dohledávání kontaktů nakažených již kvůli množství případů přistoupilo Rakousko a Německo. Marešová to uvedla ve vysílání České televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám