Hlavní obsah

Pomoc by neměla jít milionářům a miliardářům, kritizují američtí demokraté balíček na podporu ekonomiky

Novinky, bož

Balíček na podporu americké ekonomiky ve výši 2,2 bilionu dolarů (54 bilionů korun), který schválily obě komory Kongresu hlasy republikánů i demokratů a podepsal ho prezident Donald Trump, se ocitá pod palbou kritiky. Podle společného senátního a sněmovního výboru pro daně (JCT) totiž 82 procent pomoci poputuje k dolarovým milionářům a miliardářům. Informoval o tom server The Hill.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Budova Kapitolu Spojených států, kde sídlí obě komory amerického Kongresu (Senát a Sněmovna reprezentantů) před senátním hlasováním o balíčku na podporu ekonomiky stižené pandemií nemoci Covid-19.

Článek

Zákon byl ve Sněmovně i v Senátu schválen hlasy jak republikánů, tak demokratů. Nicméně nyní se ocitá pod palbou kritiky především ze strany demokratů.

Může za to odstranění některých limitů, které prosadili republikánští senátoři. Právě to má podle výboru za následek, že 82 procent pomoci poputuje přímo k milionářům a miliardářům.

Naopak k Američanům vydělávajícím méně než 100 tisíc dolarů (2,46 milionu korun) ročně se podle závěrů výboru dostanou pouze tři procenta rozdělované pomoci.

Jedním z kritiků schváleného zákona v této podobě je demokratický senátor Sheldon Whitehouse.

„Tato analýza ukazuje, že zatímco demokraté bojovali za pojištění v nezaměstnanosti a úlevy pro malé podnikatele, nejvyšší priorita pro Trumpa a jeho spojence v Kongresu byla další obrovské daňová úleva pro nejbohatší,” uvedl v prohlášení s tím, že Kongres by měl uvedená opatření zrušit.

Změna daňových zákonů

Zákon o ekonomické pomoci v koronavirové krizi změnil některá ustanovení v oblasti daňového práva. Podniky například mohou čistou daňovou ztrátu vykázanou v letech 2018, 2019 nebo 2020 uplatnit zpětně až pět let dozadu. Podle daňového zákona z roku 2017 bylo možné ztrátu uplatnit zpětně jen za dva roky.

Jak pomáhají živnostníkům vlády v zahraničí? V Británii jim dají třikrát přes 76 tisíc

Ekonomika

Zákon dočasně ruší také další omezení zavedené v roce 2017, podle kterého bylo možné si od daňového základu odečíst daňovou ztrátu do výše 80 procent zdanitelného příjmu.

Zrušení těchto opatření do zákona prosadili republikáni v Senátu. „Rozšíření uplatnitelné provozní ztráty a zavedení zpětného uplatněné ztráty v reakci na koronavirus poskytne podnikům potřebnou likviditu,” uvedla Nicole Kaedingová z Národní asociace daňových poplatníků (National Taxpayers Union).

Šek pro nízkopříjmové Američany

Součástí balíčku je například úvěrový program, na který vláda vyčlenila 350 miliard dolarů (přes 8,9 bilionu korun).

Dále zákon rozšířil podporu v nezaměstnanosti a zavedl přímé platby milionům Američanů, kteří vydělávají méně než 75 tisíc dolarů (1,8 milionu korun) ročně. Těm vláda pošle podporu ve výši až 1200 dolarů (30 tisíc korun).

V USA se o dávku v nezaměstnanosti za tři týdny přihlásilo 16,5 milionu lidí

Koronavirus

Podpora v nezaměstnanosti vzroste o 600 dolarů (15 tisíc korun) týdně po dobu čtyř měsíců, uvedl server Vox. V lednu průměrná dávka v nezaměstnanosti podle serveru Business Insider činila 385 dolarů (9600 korun) týdně.

Zákon také umožňuje žádat o dávku v nezaměstnanosti OSVČ a lidem zaměstnaným na dohodu. Ti v USA normálně na tuto dávku nárok nemají, teď ho budou mít po dobu až 39 týdnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám