Hlavní obsah

Polsko odstartovalo mobilizační očkovací loterii. Vyhrát lze třeba auto

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Celostátní loterie, která má za cíl zmobilizovat obyvatelstvo k intenzivnějšímu očkování proti pandemii koronaviru s množstvím věcných i finančních cen v hodnotě 110 milionů zlotých (660 milionů korun), odstartovala ve čtvrtek v Polsku.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V loterii trvající do 31. září letošního roku, které se mohou zúčastnit plně naočkovaní lidé (nestačí tedy pouze jedna dávka vakcíny), se finanční odměny pohybují od 50 tisíc do 1 milionu zlotých (300 tisíc až 6 milionů korun).

Polsko míří k povinné vakcinaci

Stalo se

Na naočkované Poláky čeká v losování také 720 elektrických koloběžek, 8 osobních aut, ale i množství jiných cen, jako jsou pojistky různého druhu či kupony na pohonné hmoty. Kromě toho každý dvoutisící naočkovaný automaticky dostane 500 zlotých (3 tisíce korun).

Náklady platí státní podniky

Protože za očkovacím průměrem z celkového počtu 2500 střediskových obcí (gmin) jich zaostává 49, ta, ve které se teď naočkuje nejvíce lidí, dostane prémii 1 milion zlotých (6 milionů korun), a ta, jež získá nejvyšší imunitu v zemi, dostane 2 miliony zlotých (12 milionů korun). Náklady na loterii uhradí největší polské státní podniky.

Po tragédii na Moravě se z Polska ozývá podpora i jízlivá kritika

Evropa

„Chceme touto formou intenzivněji mobilizovat obyvatelstvo do boje s pandemií,” řekl zmocněnec vlády pro očkování Michal Dworczyk.

Nejmenší zájem na východě země

Polsko má 38 milionů obyvatel a obě dávky vakcíny dostalo zatím 12,1 milionu lidí, jednu dávku pak 16,7 milionu obyvatel. „Kritická je situace především na východě země, kde se proočkovanost obyvatelstva v části obcí a okresů pohybuje v rozpětí od 10 do 15 procent,” upozornil ve čtvrtek deník Fakt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám