Hlavní obsah

Polsko děsí přes deset tisíc obětí koronaviru od Vánoc

Polsko je v současnosti největším pohřebním ústavem v Evropě. Za uplynulé tři týdny – od 23. prosince 2021 do 16. ledna tohoto roku – s covidem v zemi zemřelo 10 200 lidí, informoval v úterý portál wp.pl. Odvolával se přitom na poslední statistiku Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za stejnou dobu na následky pandemie podle této statistiky zemřelo v Německu 6295 pacientů, v Itálii 4925, ve Francii 4923, v Maďarsku 2070, Španělsku 1833 a v České republice – která je v tabulce na 9. místě – 1359 lidí. První desítku s 990 oběťmi uzavírá Slovensko.

„Tak obrovské množství obětí pandemie, jaké má Polsko, při relativně nízkém oficiálním počtu nových nakažených a nejmenším počtu testů v EU je nepochopitelné,“ uvedl pro wp.pl imunolog Krzystof Landa.

Nadvláda omikronu v grafech

Koronavirus

Dodal, že nejen on nevidí žádný plán vlády proti rozbíhající se páté vlně pandemie – omikronu. Vláda jen čeká, co se stane, a doufá, že se podaří uniknout ještě větší tragédii než dosud.

„Zatímco v ostatních členských zemích EU umírají vzhledem k vysoké míře vakcinovaných výrazně menší počty lidí, v Polsku s nízkou proočkovaností a minimálním počtem provedených testů nevíme, co nás čeká. Strategie vlády připomíná chaotické pohyby opilého člověka,“ uvedl Landa.

Reklama

Výběr článků

Načítám