Hlavní obsah

Polákům se do druhé dávky vakcíny moc nechce

Právo, pm
Varšava

Kompletně naočkovaých je v Polsku necelých 10,2 milionu lidí, tedy téměř 27 procent z 38 milionů obyvatel. Dalších 16,1 milionu Poláků za sebou má první dávku, jejich zájem o druhou ale upadá. „Buď odvolají plánované očkování s tím, že se po první dávce necítili dobře, nebo nepřijdou bez udání důvodu,” uvedl v pondělí portál natemat.pl.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna

Článek

Očkování proti koronaviru je i v Polsku dobrovolné, zmocněnec vlády pro boj s pandemií Michal Dworczyk ale oznámil, že lidem, kteří se nedostavili na druhou dávku vakcíny, budou zdravotníci telefonovat a přesvědčovat je, aby tak učinili, protože jen jedna dávka je chrání v rozmezí 30 až 60 procent.

Poláci konečně vidí světlo na konci tunelu

Evropa

„Abychom dosáhli kolektivní imunity, musí být oběma dávkami naočkovaných minimálně 40 procent obyvatelstva, tedy 15 milionů Poláků. To je o pět milionů víc, než v současnosti máme,” upozornil natemat.pl.

Aktuální statistiky ministerstva zdravotnictví ukazují, že podstatně víc lidí se proti koronaviru očkuje ve Varšavě i dalších velkých polských městech a v jejich okolí. Výrazně menší je počet naočkovaných na venkovech, především pak na východu země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám