Hlavní obsah

Podezření na koronavirus? Lékaři zavolejte

Novinky, jas, mim

Pražská Nemocnice na Bulovce v pondělí představila opatření pro případ, že by byl v ČR potvrzen výskyt koronaviru 2019–nCoV, jehož epidemie vypukla v Číně. Zda bude pacient hospitalizován, bude záviset na splnění klinických a epidemiologických kritérií, tedy na tom, zda má pacient příznaky, nebo zda se pohyboval v ohnisku nákazy. Lékaře je nejlépe kontaktovat telefonicky, aby se zabránilo šíření nákazy.

Briefing na téma Koronavirus - připravenost a postupy Nemocnice Na Bulovce Video: Novinky

 
Článek

Pokud bude pacient splňovat pouze klinická kritéria, bude vyšetřen, ale nebude izolován. V případě, že splní pouze epidemiologická kritéria, je pacient po domluvě s epidemiologem odeslán do domácí izolace.

Délka karantény odpovídá 14denní inkubační době, přičemž osoba je telefonicky sledována epidemiologem a musí si měřit teplotu a sledovat příznaky. Pokud se příznaky objeví, informuje pacient epidemiologa a je transportován do nemocnice k izolaci a vyšetření.

Mezi příznaky koronaviru patří kašel, dušnost a horečka. Koronavirus je kapénková infekce, která se přenáší vzduchem.

Co dělat, pokud máte podezření, že máte koronavirus

1. Pokud vám je špatně a byli jste v kontaktu s osobou, která má, či měla infekční onemocnění, kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře a postupujte podle jeho doporučení. O víkendu nebo v případě, že váš lékař neordinuje, kontaktujte záchrannou službu a postupujte podle jejího doporučení. Lékaře kontaktujte i v případě, že jste se s nakaženou osobou setkali a necítíte obtíže. Kontaktovat můžete i krajskou hygienickou stanici.

2. Pokud se koronavirus vyskytuje u vás v rodině, informujte zaměstnavatele a postupujte podle doporučení praktického lékaře, případně informujte školu dítěte a také postupujte podle doporučení praktického lékaře. Také kontaktujte návštěvy, které byly v posledních několika dnech v kontaktu s nemocnou osobou.

3. Jste-li těhotná a měla jste kontakt s nakaženým pacientem, informujte telefonicky svého gynekologa a postupujte podle jeho pokynů.

4. Jste-li vážně nemocní a setkali jste se s nakaženou osobou, informujte svého lékaře a následujte jeho pokyny.

5. Pokud jste se vrátili ze zahraničí a není vám dobře,  informujte svého lékaře a následujte jeho pokyny.

6. Pokud jste vedoucí pracovník a dozvěděl jste se o infekčním onemocnění člověka ze svého kolektivu, informujte smluvního lékaře firmy a postupujte podle jeho pokynů nebo se informujte u orgánu ochrany veřejného zdraví, příslušného podle místa pracoviště a postupujte podle jeho pokynů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kristýna Herrmannová z Kliniky infekčních parazitárních a tropických nemocí pražské Nemocnice Na Bulovce

Vykašlávám i krev, přiznal pacient s podezřením na koronavirus v Hradišti

Domácí

Kristýna Herrmannová z Kliniky infekčních parazitárních a tropických nemocí pražské Nemocnice Na Bulovce uvedla, že není prokázáno, že by byl pacient infekční, dokud nemá příznaky. Na počátku onemocnění je vždy teplota a kašel, není proto namístě se obávat, že by se u pacienta okamžitě rozvinuly komplikace například v podobě zápalu plic. „Riziko z prodlení tam není,” uvedla lékařka.

Lidem, kteří se vracejí z rizikových oblastí, lékařka doporučila, aby tuto skutečnost oznámili například na letišti nebo epidemiologům, přestože nemají žádné obtíže. Jde zejména o to, aby mohli být v případě propuknutí choroby monitorováni.

Nákazu koronavirem zjistí jen test, příznaky jsou podobné chřipce

Koronavirus

Jak se testuje koronavirus

Jak lékařka dále uvedla, koronavirus není považován za vysoce infekční, není proto nutné izolovat pacienty do bioboxu.

Test, který odhalí, že se jedná o nákazu koronavirem a nikoliv o chřipkové onemocnění, spočívá ve výtěru nosohltanu a odběru krve. Výsledky jsou známy v horizontu zhruba šesti hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám