Hlavní obsah

Po návratu z Itálie by lidé měli zvážit dobrovolnou karanténu, řekl Petříček

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Situace v Itálii je pořád vážná. Při příchodu na pondělní jednání vlády to novinářům řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Tisíce Čechů, kteří se vrátí z oblastí zasažených koronavirem, by měly zvážit domácí dobrovolnou karanténu.

Foto: Novinky

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) bude vládě navrhovat, aby vyhlásila nouzový stav. Jak se k tomu stavíte vy?

Tento krok by umožnil například zajistit zásobování nemocnic nebo dalších složek záchranného integrovaného systému. Je v našem zájmu, aby měly ochranné pomůcky, které potřebují k výkonu své práce. Rozumím tomu a jsem s panem předsedou zajedno. Ale nechceme tím vyvolávat paniku. Je potřeba, aby vláda veřejnost uklidňovala.

Vláda pozastavila lety na sever Itálie. Kolik Čechů tam je?

V tuto chvíli máme v systému Drozd registrovaných 3391 občanů. Dnes ještě budeme posílat pozměněná doporučení i s informací, že se plánuje přerušení spojů ze severoitalských letišť, jedná se o Milán, Benátky a Bolognu. Týká se to také Jižní Koreje, tam se pozastaví linka mezi Prahou a Soulem. Je to kvůli tomu, aby se předešlo rychlému šíření koronaviru. Situace v Itálii je pořád vážná. To, že v Miláně byly některé kulturní památky znovu otevřeny, neznamená, že bychom měli polevit v obezřetnosti.

Pátý případ koronaviru v Česku. Žena přitom měla první test negativní

Koronavirus

Jak se Češi z Itálie dostanou?

Velká část z nich tam je individuálně, velká část je na horách. Stále nemáme potvrzený žádný případ koronaviru v horských střediscích. Co se týče jednoho nakaženého lyžaře, je otázkou, kde se nakazil. Přímo v Cortině, kam jel, žádná nákaza potvrzena nebyla. Ale ten sekundární přenos je dnes riziko.

Měli by lidé, kteří se vrátí z Itálie, zůstat v domácí karanténě?

Platí doporučení ministerstva zdravotnictví. Namístě je obezřetnost. Někteří zaměstnavatelé vyzývají, aby lidé, kteří se vrátili z Itálie, zůstali v nějaké domácí izolaci nebo v dobrovolné domácí karanténě. Doporučujeme, aby se občané vyhnuli i dalším regionům, kromě Lombardie a Benátska se jedná o region Emilia-Romagna, ve kterém je v posledních dnech velký nárůst.

Dorazila už do Číny humanitární pomoc z Česka?

Speciál odletěl v neděli, humanitární pomoc by měla být na místě v Pekingu. Podle mých informací všechno proběhlo v pořádku a bez komplikací. Jen bych doplnil, že se jedná o materiál, který by neměl u nás doma chybět. Jsou to materiály, které si vybraly kraje. Nejedná se o to, že bychom používali komodity z hmotných rezerv a podobně.

Cestovky storno kvůli obavám z koronaviru neodpouštějí, pojišťovny ho většinou nehradí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám