Hlavní obsah

Plošné testování podstoupí 17 000 Čechů. Jak se budou vybírat?

Právo, Jan Martinek

Cílené plošné testování na přítomnost koronaviru se spustí po velikonočních svátcích. Ministerstvo zdravotnictví chce otestovat sedmnáct tisíc lidí ve čtyřech centrech: v Praze, v Jihomoravském kraji, na Litoměřicku a Litovelsku v Olomouckém kraji.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Od plošného testování si stát slibuje především zjištění, kolik procent populace prodělalo koronavirovou infekci buď s velmi mírnými příznaky, nebo zcela bez nich.

Tato čísla budou klíčová zejména pro rozvolňování karanténních opatření.

Podle epidemiologa Romana Prymuly se lidé k testování budou pravděpodobně vyhledávat pomocí náhodného výběru.

„Ve hře jsou dvě varianty: buď se budou hledat dobrovolníci ve čtyřech věkových skupinách, spíš ale převládá názor, že půjde o náhodně zvolené osoby podle statistik. Ti se potom budou cíleně oslovovat telefonicky,“ řekl Právu Prymula s tím, že rozhodnutí by mělo padnout v řádu dnů.

Stát chce plošně testovat zaměstnance domovů pro seniory. Na klienty už kapacity nejsou

Domácí

Otestováno by mělo být celkem sedmnáct tisíc osob, nakonec jich ale může být víc. „Zatím platí varianta, že ve třech centrech půjde o pět tisíc osob a v jednom o dva tisíce,“ uvedl Prymula.

„Při testování budou hygienici spolupracovat s lékařskými fakultami, vzorky by měli pomáhat odebírat medici,“ doplnil David Šíma z tiskového odboru ministerstva zdravotnictví.

„V současnosti se projednává detailní nastavení systému, technické a logistické postupy. Celý proces by měl být připraven tak, aby se začalo příští týden,“ řekl Právu Šíma.

Dva způsoby testů

Zatím není jisté, jakým způsobem budou testy probíhat. „Pravděpodobně se budou dělat testy na protilátky v krvi. Protokol ale ještě není hotov,“ uvedl Prymula.

V Česku se ke zjištění přítomnosti koronaviru používá PCR test, při kterém je potřeba odebrat výtěr z nosohltanu. Ty odhalí virus v těle nejúčinněji na začátku infekce. Česko má k dispozici také rychlotesty, které nakoupilo v Číně, které zjišťují přítomnost protilátek v kapilární krvi, vzorek se odebírá z bříška palce. Ty naopak fungují nejspolehlivěji až po čtvrtém až pátém dni rozvinuté infekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám