Hlavní obsah

Koronavirus nabírá rychlost, čísla jsou rekordní

Novinky,
Ženeva

Pandemie covidu-19 zrychluje, varovala v pátek Světová zdravotnická organizace (WHO). Ve čtvrtek se nákaza koronavirem SARS-CoV-2 nově potvrdila u 150 000 lidí, což je dosavadní denní maximum od samého počátku výskytu nového koronaviru. Skoro polovina z nich byla v Amerikách.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

„Svět je v nové a nebezpečné fázi, bylo to nejvíc za jeden den,“ varoval v pátek v Ženevě generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus podle stanice CNBC, když zmiňoval rekordní počet nakažených.

V USA stoupl ve čtvrtek počet nových případů mezitýdenně o 15 procent. V USA je podle Univerzity Johnse Hopkinse 1,2 milionu případů a přes 118 000 obětí z řad infikovaných. Kromě obou Amerik přibylo mnoho nových případů v jižní Asii na a Blízkém východě.

Zrychlený nárůst nakažených v Česku pokračuje

Koronavirus

Lidé už nechtějí být doma

„Mnoho lidí má pochopitelně dost toho být doma. Země pochopitelně touží otevřít své společnosti a ekonomiky, ale virus se pořád šíří rychle, je pořád smrtelný a většina lidí se jím stále může nakazit,“ dodal Ghebreyesus a upozornil, že je nutná obezřetnost: „Zatím není žádná vakcína proti žádnému koronaviru.“

Generální ředitel WHO proto naléhal na lidi, aby nadále udržovali odstup od ostatních a byli extrémně obezřetní, aby zůstávali doma, pokud se necítí dobře, aby si zakrývali nos a ústa při kašli a nosili roušky, když je to potřeba. Zdůraznil i význam mytí rukou.

Podle Univerzity Johnse Hopkinse je na Zemi už více než 8,5 milionu potvrzených případů, přičemž zemřelo skoro 455 tisíc nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám