Hlavní obsah

Zažili španělskou chřipku i koronavirus. Ital přežil, Britka už ne

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 100 lety svět sužovala pandemie španělské chřipky, na kterou zemřely desítky milionů lidí. Někteří pamětníci té doby nyní čelí další pandemii, tentokrát nového koronaviru. Dva případy s rozdílným koncem jsou hlášeny z Anglie a Itálie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hilda Churchillová z anglického Salfordu se narodila v roce 1911. Kromě obou světových válek tak zažila i pandemii španělské chřipky v letech 1918 až 1920. Tu sice Churchillová přežila, její mladší sestra však takové štěstí neměla, informoval server BBC.

Těsně před svými 109. narozeninami se čtyřnásobná matka, 11násobná babička, 12násobná prababička a třínásobná praprababička nakazila novým koronavirem a pouhý den po pozitivním testu v sobotu v pečovatelském domě zemřela.

„Žila svůj život naplno. Z města se přestěhovala na vesnici, celý život se živila jako švadlena a dokázala si vybavit zajímavé detaily. Třeba, kdy poprvé spatřila letadlo, nebo vzpomínala na minimální provoz na silnicích,” uvedl její vnuk.

Šťastný konec v Rimini

Příběh se štastnějším koncem hlásí Itálie. Gloria Lisiová, místostarostka pobřežního města Rimini, zveřejnila příběh 101letého muže, jenž podobně jako Churchillová zažil pandemii už před 100 lety, napsal server Fox News.

Jízda kolem osení přežila totality. Zkosil ji koronavirus

Domácí

Ačkoliv Lisiová nezveřejnila mužovo jméno a označila jej pouze jako „pan P.”, prozradila, že senior nakažený novým koronavirem se dokázal uzdravit a byl propuštěn z nemocnice.

„Zvládl to, pan P. to zvládl,” uvedla Lisiová, podle níž byl pacient hospitalizován a byl u něj proveden pozitivní test na onemocnění Covid-19. Nyní je již v blízkosti vlastní rodiny, dokončila místostarostka šťastný příběh.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám