Hlavní obsah

Otevřela se zoo a knihkupectví, nával se nekonal

Novinky, Natálie Lošková, Richard Sůsa

Od pondělí smí být otevřené zoologické zahrady při omezení počtu návštěvníků nebo také obchody s prodejní plochou menší než 2500 m2. Lidé do obchodů či zoologických zahrad po pauze vynucené opatřeními proti koronaviru chodili, ovšem žádný velký nápor návštěvníků nenastal. Do pražské zoo přišlo 1329 lidí, ač by podle nařízení zvládla až 8500 lidí.

V pondělí otevřela například i Zoo Praha, nebo knihkupectvíVideo: Novinky

 
Článek

Ministerstvo zdravotnictví stanovilo, že počet návštěvníků zoo nesmí přesáhnout 150 lidí na hektar, Zoo Praha s 58 hektary plochy tak umožňuje vstup až 8500 lidem denně. Zoo při rekordní návštěvnosti přivítala přes 20 tisíc lidí za den, 8500 zhruba odpovídá standardním letním návštěvám.

V pondělí dopoledne přišly stovky návštěvníků, celkem za den přišlo 1329 lidí.

„Je otevřeno v běžné návštěvnické době s tím, že jsou uzavřeny pavilony, vnitřní expozice, z veterinárních důvodů nejsou přístupné ani venkovní expozice lemurů či goril,“ sdělil Novinkám ředitel zoo Miroslav Bobek.

Zájemci si mohou vstupenky kupovat pouze on-line od 17 hodin předchozího dne a rovněž v den návštěvy. V zoo je nutné dodržovat hygienická opatření, nosit roušky, občerstvení si lze koupit jen přes okénko. „Museli jsme zajistit rozestupy při sezení návštěvníků, něco odstěhovat, něco zapáskovat,“ dodal Bobek.

Prohlédněte si prázdnou zoologickou zahraduVideo: Jiří Bálek, Zoo Praha.

Během šesti týdnů uzavření pokračovala výstavba nového pavilonu goril a narodilo se téměř 150 mláďat z necelých 60 druhů. Návštěvníci se nyní mohou těšit na malou sloní samičku, tapíra čabrakového či koně Převalského.

Největší ztráty zoo zaznamenává ze vstupného a parkovného, ředitel odhaduje výslednou částku na 30 milionů korun. „Ztráta se může prohloubit i tím, že jsme tu měli hodně zahraničních návštěvníků a turistický ruch ze zahraničí teď neexistuje, takže uvidíme, jestli tu ztrátu nám pomohou dohnat Pražáci a návštěvníci z České republiky, nebo jestli se to číslo bude ještě zvyšovat,“ doplnil Bobek.

Zákazníci se těšili na otevřená knihkupectví

Mezi provozovnami, které dnes směly opět otevřít, jsou i knihkupectví, která se nacházejí mimo obchodní centra nebo mají přístup z ulice. „Aby bylo možné naše knihkupectví dnes otevřít, museli jsme dbát hlavně na nařízení ministerstva zdravotnictví, tedy zařídit dostatek dezinfekčních prostředků a rukavic,“ uvedl Novinkám Adam Pýcha, ředitel marketingu a E-commerce Knih Dobrovský.

Nadšení čtenáři přicházeli hned první den. „Zájem o prodejny je. Nemůžeme říct, že by byl obrovský nával, to jsme ani nečekali, ale jsme mile překvapeni, že zákazníci od prvních minut do prodejen dorazili. Už jsme cítili, že je touha zákazníků i našich knihkupců, aby bylo otevřeno,“ sdělil Pýcha.

Bez nouzového stavu otevřou prodejny i hranice. Roušky zůstanou

Domácí

Při dodržení hygieny je možné na knihy sahat a prohlížet je.

Finanční ztráty způsobené několikatýdenním zavřením provozoven půjde vyčíslit až během několika měsíců. „Nyní hledíme na to, aby byl zachován chod společnosti bez jakéhokoliv omezení, aby vycházely nové tituly a knižní trh se příliš nezměnil,“ doplnil Pýcha.

Reklama

Související články

Při zkoušení šatů může nastat zmatek

Koupit si halenku nebo kalhoty bývá pro mnohé problém, zvlášť když nyní není možné si je vyzkoušet. Podle nařízení vlády totiž nemají zákazníci v první fázi po...

Výběr článků

Načítám