Hlavní obsah

Opakované testy nepotvrdily nákazu koronavirem u lékařky opavské nemocnice

Právo, hon

Zhluboka si můžou oddechnout lékaři, sestřičky i pacienti Slezské nemocnice v Opavě. Od čtvrtka zde byli v karanténě všichni zaměstnanci RTG oddělení, již přišli do styku s lékařkou, které ve středu vyšel pozitivní test na koronavirus. Zároveň byl na 24 hodin uzavřen a dezinfikován pavilon G. Opakovaná vyšetření však přítomnost viru u lékařky vyloučila. Proč byla žena napoprvé testována pozitivně, není zatím jasné.

Foto: David Ryder, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jak v pátek před polednem vysvětlila krajská hygienička Pavla Svrčinová, lékařka byla ve středu testována spolu s jejím manželem, který měl příznaky nemoci. Zatímco testy manžela vyšly negativně, u lékařky byl nález pozitivní. Další dva testy v jiných laboratořích ale přítomnost viru vyloučily. Mezitím se ovšem v nemocnici rozběhla rozsáhlá preventivní opatření včetně uzavření celého pavilonu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Zda šlo o záměnu vzorků, anebo o jinou chybu, není jasné.  „Ve spolupráci s příslušnou laboratoří teď zjišťujeme, kde se stala chyba. Paní doktorku zatím do práce nepustíme. Až se vyjasní, zda šlo o chybu v laboratoři, nebo záměnu vzorků, budeme se podle toho chovat,“ dodala Svrčinová.

Po doporučení Krajské hygienické stanice v Ostravě přitom nemocnice ve čtvrtek přijala řadu mimořádných opatření. Do karantény byli posláni všichni zaměstnanci RTG oddělení, kteří s lékařkou přišli do styku. „Všem byl proveden odběr v odběrovém místě naší nemocnice. Na 24 hodin jsme museli přistoupit k uzavření celého pavilonu G, kde paní doktorka pracovala. Tyto prostory byly dezinfikovány. Museli jsme rovněž přemístit pacienty, kteří byli ve styku s lékařkou na infekční oddělení,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Krušina.

Na základě doporučení hygieniků byly provedeny validační testy v laboratoři společnosti Agel i v laboratoři Slezské nemocnice. Obě vyšetření měla podle Krušiny negativní výsledek. Od pátečního rána už je oddělení RTG je plně funkční. „Nastalá situace nás nepotěšila, ale prověřila naši připravenost. Jsme rádi, že se u paní doktorky ani žádného jiného z testovaných zdravotníků nákaza nepotvrdila," dodal ředitel nemocnice Karel Siebert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám