Hlavní obsah

Sněmovna kývla na všechna vládní opatření proti koronaviru

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe, ren, ber

Poslanci v úterý jednali v legislativní nouzi. V omezeném počtu schválili všechna vládní opatření, která mají pomoct v boji s dopady koronaviru. Kývli na rozšíření ošetřovného, odpuštění záloh na zdravotním a sociálním pojištění, pozastavení EET, posunutí maturitních zkoušek i zvýšení schodku rozpočtu na 200 miliard korun. Jednání Sněmovny jsme sledovali v on-line reportáži.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

On-line reportáž skončila. Děkujeme za pozornost.

20:45 - Mimořádné jednání Sněmovny ve stavu legislativní nouze je u konce.

20:44 - Předseda Sněmovny Vondráček odmítl, že by přerušení schůze bylo nekorektní. Svůj návrh stáhl.

20:40 - Šéf ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala uvedl, že ani on nebyl informován o tom, že by se schůze měla přerušit. „Považuji to za vrcholně nekorektní a nebezpečné,” prohlásil Fiala.

20:39 - V závěru schůze se poslanci dostali do sporu, jestli schůzi ukončí, nebo jestli ji jen přeruší. Opozici se nelíbí, že by se schůze měla jen přerušit. „Proč nám na závěr schůze chystáte takové překvapení, které nebylo v dohodě?” tázal se Kalousek.

20:30 - Deficit letošního rozpočtu se zvýší z 40 miliard na 200 miliard, schválila Sněmovna. Příjmy klesnou o 89,8 miliardy, výdaje vzrostou o 70,2 miliardy korun. 

Schodek letošního rozpočtu se zvýší na 200 miliard, schválili poslanci

Domácí

20:23 - Maturitní zkoušky se budou konat tři týdny poté, co se znovu otevřou školy. Sněmovna kývla na návrh ministra školství Roberta Plagy (ANO). Přijímací zkoušky na střední školy se asi uskuteční dva týdny po znovuotevření škol.

Pokud by se školy otevřely po 1. červnu, maturitní zkoušky se konat nebudou a známky na maturitní vysvědčení učitelé udělí podle průměrného prospěchu studenta z posledních tří vysvědčení.

Maturity nebudou, pokud se školy do června neotevřou, schválili poslanci

Domácí

20:12 - Poslanci také souhlasili s tím, že stát odpustí drobným podnikatelům minimální měsíční zálohy na sociální pojištění za půl roku od března do srpna.

Ošetřovné by měli dostat rodiče dětí do 13 let za celou dobu uzavření škol, schválili poslanci

Domácí

20:07 - Stát by měl odpustit živnostníkům minimální zdravotní zálohy za půl roku. Platby nad tuto částku by mohli odložit, schválila Sněmovna.

20:00 - Poslanci přesně ve 20:00 zatleskali zdravotníkům.

Sněmovna schválila zastavení EET na tři měsíce

Ekonomika

19:59 - Poslanci schválili, že se EET pozastaví. Podnikatelé nebudou muset po dobu nouzového stavu a následujících tří měsíců elektronicky evidovat tržby, úředníci to nebudou kontrolovat.

19:49 - Dva pečující se budou moci v péči o děti podle potřeby střídat.

19:48 - Ošetřovné dostanou rodiče dětí do 13 let věku za celou dobu uzavření škol kvůli koronavirové krizi. Ošetřovné se doposud vyplácelo jen po dobu 9 dní. Výše ošetřovného zůstane na 60 procentech redukovaného vyměřovacího základu, rozhodla Sněmovna.

19:27 - Sněmovna znovu jedná. Poslanci by měli hlasovat o zákonech ve třetích čteních.

18:55 - Poslanci přerušili jednání po druhém čtení všech šesti zákonů týkajících se ošetřovného, EET, maturit, zdravotního a sociálního pojištění i rozpočtu na půl hodiny. Sejdou se v 19:25 a následovat bude třetí čtení a hlasování ve všech šesti novelách zákonů.

18:20 - Šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek apeloval na to, aby lidem pomohly banky. Podle něj doposud měly vysoké zisky a nyní by mohly lidem pomoct například tím, že sníží splátky hypoték. Vláda by podle Bartoška o tom měla s bankami jednat.

18:14 - Kalousek řekl, že priority návrhu ministerstva financí vidí ve třech bodech. „Zaprvé podpora velkých firem, což je v pořádku, zadruhé dokončení likvidace živnostníků a zatřetí zpochybnění našich závazků v Severoatlantické alianci, což už v pořádku není,“ zhodnotil návrh Kalousek. Nekritizoval nutný nárůst schodku, ale především kapitoly, ze kterých se peníze berou jako je například armáda.

18:12 - „Příjmy jsou podle mě odhadnuty velmi optimisticky., ale kladu spíš otázku, zda má ministerstvo financí strategii, kdyby byl propad příjmů ještě vyšší,“ ptal se šéfky státní kasy Kalousek. Zároveň dodal, že je zklamán z formy úspor. „Předpokládal jsem aspoň nějakou elementární snahu o úspory ve státní sféře, třeba stop stav nabírání státních úředníků. Státní instituce jsou happy, a to je nefér,“ uvedl.

18:03 - Poslanec Pirátské strany Mikuláš Ferjenčík navrhl zvýšení schodku rozpočtu o dalších 25 miliard korun. „Chceme podpořit malé živnostníky a ty, kteří byli i před krizí chudí,“ sdělil Ferjenčík.

17:54 - Poslanec ODS Jan Skopeček zkritizoval, že stát nemá dostatečné úspory. „Vládu vyzveme, aby na nejbližší schůzi připravila další novelu zákona, která by znamenala úsporu na straně výdajů o 5 procent,“ sdělil Skopeček. ODS například dlouhodobě kritizuje slevy na jízdné.

17:40 - „Je to velká změna v podstatě bianco šek pro vládu. Je tedy na nás, jestli ho jsme schopní vydat a jestli to vnímáme všichni stejně, ale jsem ve stavu legislativní nouze a situace může být ještě dramatičtější,” řekl na plénu šéf poslanců KSČM Vojtěch Filip při debatě o zvýšení schodku státního rozpočtu na 200 milird korun pro rok 2020.

17:32 - „Tvrdá opatření mají za cíl zajistit zdraví lidí, žádají si však vysoké společenské a ekonomické náklady. Pro jejich zmírnění jsme přistoupili k řadě mimořádným opatřením. Naše ekonomika se ale nachází v kondici, díky níž tuto situaci ustojíme,“ řekla ministryně financí Schillerová.

17:26 - Poslanci začali projednávat novelu o stáním rozpočtu. Vláda chce zvýšit schodek rozpočtu na 200 miliard korun.

Schodek rozpočtu 200 miliard. Můžeme si to dovolit, řekla Schillerová

Koronavirus

17:16 - Návrh lidovců podpořila také vládní ČSSD. „Chceme, aby vše proběhlo perfektně. Budeme podporovat, aby se datum 1. červen posunulo tak, aby studenti měli možnost složit řádnou maturitní zkoušku,“ řekla ve Sněmovně poslankyně sociálních demokratů Kateřina Valachová.

16:57 - Návrh lidovců na posunutí maturit až na poslední srpnový týden podpořili také komunisté. Právě s jejich podporou kabinet premiéra Babiše vládne.

16:55 - Přijímací i maturitní zkoušky by měl podle Plagy vyhodnocovat Cermat.

16:40 - Řada opozičních poslanců ale s tím, že by maturity nebyly, nesouhlasí. Lidovci navrhují odklad napříkald na srpen nebo začátek září. Podporu má naopak Plaga u ODS.

Prázdniny budou, maturitní zkoušky možná ne, řekl ministr

Koronavirus

16:36 - „Chceme, aby po znovuotevření škol, proběhly co nejrychleji jednotné přijímací zkoušky. Proběhnout by měly 14 dní po obnově vyučování. Maturitní zkoušky by se měly konat 21 dní po znovuotevření škol. Pokud by nebyly školy otevřené do 1. června, dostali by studenti vysvědčení na základě průměru známek z posledních tří vysvědčení,“ vysvětloval znovu ministr školství Robert Plaga (ANO).

16:32 - Sněmovna přerušila jednání o pojistném na sociálním pojištění a začala řešit novelu upravující termíny přijímacích, maturitních a závěrečných zkoušek.

16:25 - TOP 09 například navrhuje jednorázovou podporu pro lidi pracující na živnostenský list. Jde například o kadeřnice, ale i kulturní a umělecké profese.

„Dáváme podnět k jednorázové pomoci až 45 tisíc korun. Návrh na odpuštění odvodů na sociálním pojištění sám o sobě nestačí,” řekla na jednání šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Platy zaměstnanců, kteří jsou doma, proplatí firmám stát

Koronavirus

16:15 - Podporu má vláda i v dalších opozičních stranách, ale všichni tlačí na to, ať vláda odpustí lidem ještě víc, ve všech ohledech a nečeká na to, až se lidé začnou hlásit na pracovní úřady kvůli ztrátě práce, nebo se dokonce dostanou do existenční krize.

16:10 - „Tuto novelu podpoříme, ale vyzýváme vládu ať se zamýšlí nad dalšími sociálními dopady. Vláda musí podporovat rodiny, malé a střední firmy, zaměstnance i velké firmy,” žekl na plénu poslanec lidovců Vít Kaňkovský.

15:48 - Právě odpuštění sociálního pojištění je dalším bodem jednání.

Evropa má přes 200 tisíc nakažených. Polovinu případů tvoří Itálie a Španělsko

Koronavirus

15:40 - Pro OSVČ, které mají podnikání jako hlavní činnost, činí letos minimální měsíční záloha na sociální pojištění 2544 korun a na zdravotní pojištění 2352 korun.

15:30 - Na odvodech živnostníků na zdravotním pojištění ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) očekává pokles o zhruba osm miliard korun. „Kdybychom to odpuštění neudělali, tak stejně by ti živnostníci zřejmě neměli jak odvést," řekl ministr Vojtěch. Celkově může být zdravotní pojištění na konci roku v deficitu 40 miliard korun.

15:19 - Sněmovna přerušila jednání o EET a začíná řešit pojistné na zdravotní pojištění. Cílem je odpustit na půl roku zdravotní pojištění živnostníkům

14:59 - Poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) ocenil, že vláda přistoupila na pozastavení 3. a 4. vlny EET. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to totiž původně odmítala.

14:47 - Podnikatelé budou mít podle šéfa poslanců ODS Stanjury po skončení nouzového stavu úplně jiné starosti než byrokracii s EET. Podle něj by se mělo EET pozastavit do ledna 2021. „Nebude to mít žádný dramatický dopad na státní rozpočet a uleví to těm, kteří mohou mít největší problémy,“ prohlásil Stanjura.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

14:39 - Rozpočtový výbor už ráno doporučil poslancům schválit pozastavení EET po dobu stavu nouze a dalších tří měsíců, jak navrhuje vláda.

14:35 - „S ohledem na další vývoj situace, zejména uzavření či omezení fungování části provozoven, by mohlo docházet i ke komplikacím pro nyní již evidující poplatníky, a to například při zajišťování technické podpory nebo aktualizací certifikátů. Z tohoto důvodu přistoupilo ministerstvo financí k dočasně úplnému pozastavení EET,“ vysvětluje ministerstvo financí.

14:30 - Hlasování o ošetřovém poslanci odložili do té doby, než vše zadministrují. Pokračují tak v dalším bodu, kterým je odložení EET.

Vláda navrhuje pozastavit elektronickou evidenci tržeb EET na dobu stavu nouze a další tří měsíce. Část opozice ale žádá odklad účinnosti 3. a 4. vlny EET až do ledna 2021. Další fáze evidence měly původně naběhnout od začátku května.

14:20 - Poslanci postupně načítají své pozměňovací návrhy. Řada z nich chce rozšíření ošetřovného i po ty, kteří se starají například o sourozence nebo rodiče, dále i pro malé děti, kterým nebyla zavřená školka nebo pro lidi na DPP a DPČ. Většina ale zřejmě neprojde.

14:10 - Komunisté zvýšení požadují také, ale až poté, co se vyhodnotí teď navržený návrh, tedy až v dubnu.

Sněmovna schválila legislativní stav nouze. Umožní rychlejší schvalování zákonů

Domácí

14:05 - Zvýšení až na 80 procent ze základu platu podpoří i STAN. Podlešéfa Víta Rakušana je nutné myslet například na matky samoživitelky, které se nemohou o péči dítěte dělit s partnerem. „Zaslouží si podpořit více než je 60 procenty,” uvedl Rakušan.

14:00 - Jednání pokračuje. Své pozměňovací návrhy k ošetřovného představují Piráti. Podle poslance Lukáše Koláříka je nutné zaměřit se na podporu lidí na smlouvám typu DPP a DPČ a lidí v exekucích.

13:00 - Poslanci mají pauzu na oběd. Jednaní bude pokračovat ve 14. hodin.

12:54 - Zákonem musí být ošetřovné schváleno jen pro zaměstnance. Ale vláda už předem slíbila, že stejné podmínky budou mít i OSVČ.

12:50 - Lidovci by dokonce chtěli, aby zaměstnanci i OSVČ dostali 100 procent platu.

12:40 - ODS by chtěla, aby bylo ošetřovné rozšířeno až na děti do 15 let věku a bylo ve výši až 80 procent. Vláda navrhuje 60 procent ze základu platu. To požadují i další opoziční strany.

Návrhy k ošetřovnému: až 100 procent výdělku do 15 let věku dítěte

Koronavirus

12:35 - „Navrhujeme prodloužení podpůrčí doby po celou dobu, než bude zahájena výuka na školách. Navrhujeme rozšíření věku způsobilosti až do 13 let. Navrhujeme možnost vyplácet ošetřovné i například na předškoláky, když se zřizovatel rozhodl o uzavření tohoto zařízení. Navrhujeme vyplácet rozšíření ošetřovného i pro handicapované, kterým bylo uzavřeno zařízení,“ předvedla krátce návrh Maláčová.

12:30 - První, co přišlo na řadu, je rozšíření ošetřovného pro zaměstnance.

12:25 - Šéf Trikolóry Václav Klaus ml. požadoval zařazení bodu, ve kterém by premiér  informoval o tom, jak jsou nemocnice připraveny na případný nárůst počtu nemocných. To Sněmovna nepodpořila.

12:20 - Poslanci potvrdili legislativní stav nouze. Ten umožní projednat vybrané zákony ve zrychleném řízení během jednoho dne. Pro potvrzení legislativní nouze hlasovalo 98 ze 106 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo.

12:10 - Vyzval i k tomu, aby se začali pravidelně scházet ekonomičtí odborníci všech stran a společně pracovali na opatřeních do budoucna.

12:08 - Všem lidem v ČR poděkoval i šéf Starostů Vít Rakušan. „Češi ukázali, že nejsou jen brblající národ, ale národ velmi činorodých lidí, kteří umí improvizovat a řešit krizové situace a táhnou za jeden provaz,“ řekl. A také ocenil práci premiéra i ministrů.

„Mnohokrát tráví dny a noci ve své práci a snaží se přijít s řešeními, která budou účinná. Prosím neberte si naši dílčí kritiku opozice osobně. Budeme vás podporovat, ale i my všichni máme své individuální životní příběhy, a proto upozorňujeme na to, co denně slýcháme. Je to kritika, která má přinést nápravu věcí, které nefungují,” řekl Rakušan.

12:00 - Šéfka topky Markéta Pekarová Adamová apelovala na Babiše, aby dodržel svůj slib a situaci nouze nezneužíval ve svůj prospěch.

11:52 - Předseda lidovců Marian Jurečka Babišovi poděkoval. „Cítím, že by pro příští dny mohla naše spolupráce fungovat,“ dodal Jurečka.

11:50 - „V této chvíli jsou důležitější činy než slova. Proto jen poděkuji těm, co jsou v první linii, i těm, co jsou za nimi, a chci jim slíbit, že je v tom nenecháme. Společně to zvládneme,“ řekl krátce šéf ČSSD Jan Hamáček.

11:40 - Podle šéfa SPD Okamury by se vláda měla zaměřit na hypotéky, exekuce, ceny energií nebo hrazení odvodů.

11:26 - „Měli bychom se také výrazněji zaměřit na skupiny, které jsou vyloženě ohrožené. Například je důležité akutně řešit problém lidí v exekucích nebo těch, kteří nebudou brzy moct dostát svým standardním životním požadavkům. Jde i o lidi bez domova,” uvedl Bartoš.

11:25 - Další na řadě jsou Piráti. Předseda Ivan Bartoš poděkoval vládě, že s opozicí začala komunikovat už před čtrnácti dny.

11:23 - „Vítáme, že vláda zahrnula některé návrhy ODS, jako je například odklad platby daně z příjmu, prodloužení doby ošetřovného nebo zavedení určité podoby kurzarbeitu,” dodal Fiala.

11:21 - „Považujeme za správné, že vláda přišla s balíkem záchranné ekonomické sítě a že zahrnula i naše návrhy. Návrhy vlády podpoříme a očekáváme, že vláda přijde v dalších dnech i s dalšími opatřeními. Stát nesmí nechat lidi bez pomoci,” uvedl šéf ODS Petr Fiala a dodal, že je ale třeba i širší plán, jak bude ČR fungovat do budoucna.

11:20 - Na řadu přichází opoziční strany. Z každé z nich, podle velikosti klubů, vystoupí jen jeden. Na tom se Sněmovna domluvila již před jednáním.

11:14 - Vláda před poslance předstupuje s žádostí o zvýšení schodku státního rozpočtu na 200 miliard. Může to být ale podle Babiše i víc, a pokud bude potřeba schodek zvýšit, je připraven poslance požádat o další jednání.

11:13 - Premiér také slíbil, že jeho vláda nebude využívat stav legislativní nouze k posilování moci.

11:10 - „Rád bych opozici nabídl tři místa v ústředním krizovém štábu,” dodal. A následně seznámil Sněmovnu s již přijatými opatřeními.

Přehledně: Jaká opatření vláda prodloužila

Koronavirus

11:07 - „Stojím před vámi v situaci, která je pro nás úplně nová. Je to nejtěžší období, které ČR ve své novodobé historii zažila. Nikdy jsme tak rychle nemuseli změnit naše životy. Předstupuji před vás s pokorou a lidskou prosbou, abychom v této situaci zapomněli na naše spory a na stranické preference,” apeloval úvodem na opozici Babiš.

11:03 - Jednání Poslanecké sněmovny začalo. První vystoupí premiér Andrej Babiš.

11:00 - Sněmovna bude jednat ve stavu legislativní nouze. V minulosti Sněmovna vyhlásila legislativní nouzi například po povodních v roce 2002. Tehdy poslanci schválili několik zákonů, kterými poskytli finanční pomoc lidem z povodněmi postižených oblastí.

Babiš: Česko nikdy neprošlo podobnou zkouškou, odpusťte nám chyby

Koronavirus

10:58 - Rakušan vyjádřil upřímnou soustrast rodině muže, který se stal druhou obětí koronaviru.

10:50 - Podle hnutí STAN by se měla 3. a 4. fáze EET úplně zrušit. „Neumíme si představit, že by teď lékaři měli zavádět EET,” komentoval šéf Starostů Vít Rakušan.

10:35 - Piráti navrhují, aby se schodek rozpočtu navýšil ještě o dalších 25 miliard. Peníze by podle nich měly jít na pomoc živnostníkům.

10:20 - Sněmovní rozpočtový výbor doporučil schválit zvýšení schodku letošního státního rozpočtu ze 40 na 200 miliard.

10:12 - Na ošetřovné žáků, kteří zůstávají doma po uzavření škol kvůli epidemii koronaviru, by podle SPD měli mít nárok i příbuzní, kteří o děti pečují.

10:07 - Podle SPD je řešením, jak předejít ekonomické krizi, investovat. Šéf hnutí Tomio Okamura řekl, že vláda by měla ještě více pomáhat živnostníkům.

10:03 - Ošetřovné ve výši 80 procent platu prosazuje i ODS. Zároveň bude navrhovat zrušení EET nebo alespoň odložení o 12 měsíců.

10:00 - ODS potvrdila slova šéfa dolní komory Vondráčka o tom, že poslanci se shodli, že chtějí věcnou debatu. „Na kritiku bude čas, až bude po všem,“ prohlásil šéf ODS Petr Fiala.

9:45 - ODS na tiskové konferenci uvedla, že vláda má v opatřeních podporu opozice.

9:37 - ČSSD odmítla návrh TOP 09, že by ošetřovné mělo být ve výši 80 procent platu. „Potřebujeme ty peníze na záchranu pracovních míst, investujeme do toho více než miliardu,” řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Vyšší ošetřovné by podle ní bylo ve hře, pokud by školy zůstaly zavřené delší dobu.

Foto: ČTK

Tisková konference ČSSD před jednáním Sněmovny

9:25 - Návrhy, které schválila vláda a poslala do Poslanecké sněmovny, jsou podle šéfa ČSSD Jana Hamáčka dobrým kompromisem. Podle něj je potřeba myslet na to, že boj s koronavirem nebude levná záležitost.

9:16 - S tím, že by se nemusely konat maturitní zkoušky, nesouhlasí ani lidovci. „Považuji to za nešťastné řešení, můžeme ho použít v naprosto mezní situaci, například kdyby se nepovedlo obnovit docházku do 1. září. Určitě je možné využít ke konání maturitní zkoušky poslední týden v srpnu nebo první týden v září,” uvedl Marek Výborný (KDU-ČSL)

8:55 - Podle Vondráčka bude během diskuze vystupovat jen jeden poslanec za každý klub a bude mluvit po dobu pěti minut.

8:47 - Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) slibuje, že schůze bude věcná.

8:40 - Začala tisková konference hnutí ANO. „Cílem dnešní schůze je přijmout urychlená opatření a pomoct našim lidem. Budeme jednat tak dlouho, dokud všech šest zákonů neprojednáme,” řekl šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Česko má 1394 nakažených, 20 lidí je ve vážném stavu

Koronavirus

8:22 - Šéf KSČM Vojtěch Filip na tiskové konferenci kritizoval, že by se nekonala maturitní zkouška, pokud by školy zůstaly zavřené i po 1. červnu. „Nemyslím si, že má být zrušena maturita. Nic nebrání vládě, aby navrhla maturitní zkoušky v srpnu a náhradní termín v září,” konstatoval Filip.

8:05 - Zasedají dva výbory. Rozpočtový a sociální výbor posuzuje předlohy, které chce vláda schválit. Poslanci také navrhli řadu pozměňovacích návrhů.

7:50 - Podle TOP 09 by se měla elektronická evidence tržeb (EET) odložit do ledna 2021. Vláda navrhuje pozastavit EET na čtyři měsíce.

Foto: ČTK

Tisková konference lidovců před jednáním sněmovny

7:41 - Začala tisková konference TOP 09. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová řekla, že její strana bude prosazovat, aby se rodičům proplácelo ošetřovné ve výši 80 procent jejich platu. Vláda navrhuje 60 procent.

7:40 - Vítejte u on-line reportáže.

Poslanci budou v úterý jednat od 11 hodin, a to v omezeném počtu. Ze zdravotních důvodů by se jich mělo sejít něco přes polovinu. Dolní komora má 200 členů.

Nejprve budou muset potvrdit stav legislativní nouze, který vyhlásil minulý týden předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). Po dobu vyhlášeného nouzového stavu umožní stav legislativní nouze zrychlené projednávání zákonů.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Vláda chce pozastavit EET

Na programu schůze mají poslanci vládní návrh zákona na změny v ošetřovném. Vláda chce, aby měli na ošetřovné nárok lidé s dětmi až do 13 let po celou dobu trvání mimořádných opatření.

Ošetřovné chce vláda zavést také pro lidi pracující jako OSVČ. „Dohodli jsme se, že ošetřovné pro OSVČ půjde z gesce ministerstva průmyslu a obchodu a bylo schváleno ve výši 424 korun na den, což je asi 14 tisíc korun za měsíc,” řekl minulý čtvrtek ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Poslanci budou také rozhodovat o pozastavení povinnosti elektronicky evidovat tržby (EET), a to na dobu nejméně čtyř měsíců. Změna by se týkala podnikatelů spadajících do všech čtyř fází.

Termíny maturit by se měly změnit

Jednat budou také o návrhu ministra školství Roberta Plagy (ANO). Ten žádá posunutí maturitních zkoušek tak, aby se uskutečnily 21 dní po znovuotevření středních škol. Pokud by k tomu nedošlo do 1. června, maturitní zkouška by byla nahrazena vysvědčením, které by zprůměrovalo poslední tři pololetní vysvědčení studenta.

Zákonodárci budou řešit také rozpočet. V pondělí podpořil kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) zvýšení schodku rozpočtu na 200 miliard korun, a to z původních 40 miliard. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) si to může česká ekonomika dovolit.

Naposledy se zákonodárci sešli 11. března. Tehdy předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) rozpustil jednání ve Sněmovně kvůli koronaviru. Zdůvodnil to tím, že se jedná o preventivní opatření. Zabránit chtěl také tomu, aby se členové vlády ocitli v karanténě.

Výběr článků

Načítám