Hlavní obsah

Ochranné prostředky vyjdou týdně na miliardu

Roušky a respirátory i další ochranné pomůcky, které v posledních dnech dorazily do Česka a které stát začal distribuovat mezi zdravotníky a další ohrožené profese, vyšly ministerstvo vnitra do pátku na 1,5 miliardy korun.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (vlevo) a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

Podle odhadu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) za současného stavu přijdou ochranné prostředky týdně na miliardu korun. Dodávky jsou prozatím nasmlouvány na šest týdnů, přičemž by mělo být možné jejich prodloužení.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ministr konstatoval, že jedna pořizovaná rouška momentálně vyjde na 0,3855 amerického dolaru (v přepočtu 9,8 koruny) plus náklady na dopravu. Roušek je podle ministrova vyjádření objednáno a zaplaceno 77 milionů, respirátorů téměř devět milionů.

Let ukrajinského velkokapacitního letounu An-124 Ruslan, který ČR mohla využít díky kapacitám nasmlouvaným v rámci NATO, vyšel na trase Kyjev–Schenzen–Pardubice na zhruba 1,3 milionu eur, co že v přepočtu zhruba přes 35 milionů korun.

První letadlo ČSA přepravilo z Číny jeden milion roušek

Koronavirus

Nakoupený materiál do Česka přepravují rovněž stroje čínských aerolinek China Eastern a letouny Českých aerolinií.

Reklama

Výběr článků

Načítám