Hlavní obsah

Ochranná opatření proti šíření koronaviru: Jak probíhá trasování a proč se nebát eRoušky

Novinky, Lubomír Popovič

Trasování je proces, který má za cíl co nejrychleji identifikovat potenciálně nakažené, izolovat je v karanténě a chránit tím společnost. Pokud u vás testy potvrdí nákazu koronavirem, je rozumné zahájit sebetrasování: sami kontaktujte ty, s kterými jste měli rizikový kontakt.

Foto: Profimedia.cz

Trasování má za cíl co nejrychleji identifikovat potenciálně nakažené.

Článek

V rámci trasování vás bude telefonicky kontaktovat zaměstnanec hygienické stanice nebo trasovacího centra a zeptá se vás na následující údaje:

  • jméno a příjmení kontaktu
  • telefonní číslo kontaktu
  • den posledního kontaktu s touto osobou (pokud se nacházíte ve stejné domácnosti, je dnem posledního kontaktu den provedení odběru na pozitivní PCR test).

Kvůli přetížení vás může hygienická stanice kontaktovat až několik dní po provedení odběru na pozitivní test, proto je vhodné vyplnit samotrasovací formulář, nebo obvolat a informovat své kontakty osobně.

Trasování jen u vážných případů, hygiena nestíhá. Lidé s respirátorem by nemuseli do karantény

Domácí

Kdy zahájit sebetrasování

V případě bezpříznakového průběhu nákazy koronavirem nahlaste všechny epidemiologicky významné (tedy rizikové) kontakty za dobu 5 dnů až 1 týden před datem provedení pozitivního odběru na covid-19, tedy PCR testu.

Pokud se u vás vyskytly příznaky covidu-19, oznamte všechny epidemiologicky významné kontakty, které proběhly za dobu 2 dnů před vypuknutím prvních příznaků do data provedení pozitivního odběru.

Koronavirus a vakcína: Očkování proti covidu-19 bude bezplatné a na etapy

Koronavirus

Samotrasovací formulář

Po oznámení výsledků o pozitivním testu vám na vaše telefonní číslo přijde kód k přihlášení na samotrasovací formulář, kde můžete vyplnit údaje k trasování. Samotrasovací formuláře jsou na krajských hygienických stanicích vyřizovány přednostně.

eRouška: hlídač rizikových kontaktů

Aplikace eRouška je jedním z nástrojů, který pomáhá zabránit komunitnímu šíření koronaviru a onemocnění covid-19. Jak funguje? Přes Bluetooth zaznamenává anonymní data o setkáních s ostatními uživateli eRoušky.

Aplikace eRouška hlásí chybu aktivace? Tady je řešení problému

Software

Aplikace eRouška dokáže zjistit, v jaké přibližné vzdálenosti jste byli od jiných uživatelů chytrých telefonů s nainstalovanou eRouškou i jak dlouho setkání trvalo. Aplikace tedy ví o kontaktech, ke kterým u vás došlo, ale nezná vaše telefonní číslo (funguje přes anonymní identifikátor) ani nezjišťuje vaši polohu.

Jestliže vám aplikace zobrazila upozornění na rizikové setkání s nakaženým uživatelem, ale vy u sebe nepozorujete příznaky nemoci covid-19, chovejte se přesto zodpovědně. Na veřejnosti noste roušku či respirátor přes ústa i nos, často a důkladně si myjte ruce mýdlem či používejte dezinfekci.

S nakaženým v jedné domácnosti: Jak se vyhnout přenosu covidu-19 na ostatní

Koronavirus

Pravidelně také dezinfikujte předměty osobní potřeby (např. mobilní telefon). Vyhýbejte se zbytečnému shromažďování a dodržujte bezpečný odstup od ostatních (přibližně 2 metry). Pokud by se v průběhu 14 dní od rizikového setkání váš zdravotní stav zhoršil a objevily se u vás příznaky onemocnění covid-19, kontaktujte svého praktického lékaře.

Pokud jste již byli na testu, přijde vám po oznámení pozitivního výsledku na vaše telefonní číslo SMS kód. Po jeho zadání do aplikace eRouška budou automaticky informovány osoby, které aplikace vyhodnotila jako rizikový kontakt. Pomůžete tak zamezit možná i desítkám dalších nakažených.

Tento postup má ale význam pouze tehdy, pokud jste eRoušku používali již před samotným testováním. Další informace se dozvíte na webu aplikace.

Místa a věci, které je vhodné pravidelně dezinfikovat v domácí karanténě

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám