Hlavní obsah

Nových případů nakažených v Česku rapidně ubývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek přibylo v Česku 4982 potvrzených případů covidu-19, o 1500 méně než před týdnem. Je to letos poprvé, kdy je ve všední den nárůst nižší než 5000 případů. Laboratoře odhalily také 913 podezření na opakovanou nákazu, v mezitýdenním srovnání o čtvrtinu méně.

Článek

Dál ale klesá i zájem o testování. Stejně tak se snižuje počet hospitalizací i incidenční číslo. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Epidemie covidu v Česku zpomaluje už zhruba dva měsíce. Denní počty nově potvrzených případů nákazy postupně klesají přibližně od začátku února.

Za tento týden zatím přibylo celkem 23 522 potvrzených případů nákazy, za první čtyři dny minulého týdne jich bylo téměř 31 600.

V Česku se objevila XE. Nová, nakažlivější varianta koronaviru

Koronavirus

Laboratoře ve čtvrtek provedly necelých 24 tisíc testů. Jejich počet v mezitýdenním srovnání už několik týdnů klesá. Minulý čtvrtek jich bylo téměř 30 tisíc.

U dvou ze tří typů testů se ale mírně zvýšila pozitivita. V případě nejčastějších, preventivních testů se koronavirus prokázal u zhruba 19 procent vzorků.

V nemocnicích je s koronavirem 1539 pacientů, o 300 méně než před týdnem. Počet lidí v těžkém stavu se snížil o deset na 92. S covidem dosud v Česku zemřelo 39 844 lidí.

Tento týden je zatím obětí 84. Proti stejnému období minulého týdne by to byl pokles o 12 zemřelých, při dalších aktualizacích ale obvykle údaje z posledních dní ještě rostou.

Policie odložila případ soudkyně, která měla v práci šířit covid

Krimi

Na 100 tisíc obyvatel připadá v ČR za posledních sedm dní 315 nakažených. Takzvané incidenční číslo klesá celý týden ve všech krajích. Nejnižší je v Karlovarském kraji, kde má hodnotu 212.

Naopak nejvyšší je v Praze. V hlavním městě připadá v uplynulém týdnu na 100 tisíc obyvatel 480 nakažených.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) ve čtvrtek informoval o tom, že se v Česku potvrdil výskyt kombinované varianty dvou typů omikronu BA.1 a BA.2, označované jako XE.

Kombinace má být asi o deset procent nakažlivější než původní omikron. Po nejstarší variantě koronaviru z čínského Wu-chanu, která se v ČR prokázala poprvé v březnu 2020, je každá další nová varianta nakažlivější.

Povinné respirátory ve veřejné dopravě od Velikonoc skončí, naznačil Válek

Domácí

Postupně už převládly varianty alfa, delta, omikron a subvarianta omikronu BA.2. Od začátku epidemie laboratoře v Česku potvrdily téměř 3,86 milionu případů nákazy.

Očkovat proti covidu se ve čtvrtek nechalo 3227 lidí. Proti minulému týdnu je to pokles asi o pětinu.

Zájem klesá dlouhodobě. Nejčastěji si lidé nyní chodí pro třetí, posilující dávku, ve čtvrtek ji dostalo téměř 2700 očkovaných.

Od prosince 2020, kdy se s očkováním začalo, podali zdravotníci v Česku více než 17,5 milionu dávek vakcíny. Posilující dávku dosud dostalo přes 4,1 milionu lidí.

Počty nakažených jdou dolů i v Německu

V Německu za poslední den přibylo 175 263 nově nakažených koronavirem, informoval dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Jde o nižší počet než za minulý čtvrtek, kdy přibylo 252 530 infikovaných.

Klesá rovněž sedmidenní incidence, tedy počet nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. K pátku její hodnota činí 1181,2, zatímco ve čtvrtek to bylo 1251,3 a před týdnem 1586,4.

Agentura DPA upozorňuje, že ne všechny spolkové země údaje o počtech nakažených hlásí po všechny dny v týdnu, takže mezitýdenní srovnání není příliš vypovídající.

Nakažených bude s největší pravděpodobností mnohem více, protože hygienici jsou přetížení a ne všichni nakažení se nechávají otestovat.

Německý parlament po velké bitvě odmítl povinné očkování proti covidu

Evropa

Za posledních 24 hodin v celém Německu, které má asi 83 milionů obyvatel, zemřelo 334 lidí nakažených koronavirem.

Od začátku pandemie Německo eviduje asi 22,4 milionu nakažených a 131 370 smrtelných případů.

Německý parlament ve čtvrtek zamítl všeobecnou očkovací povinnost proti covidu-19. Kompromisní návrh počítal s tím, že povinně očkováni budou pouze lidé nad 60 let.

V Německu bylo dosud plně očkováno 76 procent lidí, posilující dávku pak má 58,9 procenta. U osob starších 60 let je základní proočkovanost 88,8 procenta, posilující dávku má 79,1 procenta.

Šanghaj ohlásila rekordní počet nakažených

Čínská Šanghaj dnes ohlásila rekordních 21 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí den bude pokračovat hromadné testování obyvatel 26milionového města, informovala agentura Reuters.

Šanghaj je od pátého dubna v přísné uzávěře, zatímco se Čína snaží udržet svou politiku nulové tolerance vůči koronaviru. Ale vysoce nakažlivá varianta omikron její snahy komplikuje – a to nejen v Šanghaji.

Město Čeng-čou v provincii Che-nan ve čtvrtek oznámilo, že nechá otestovat všech 12,6 milionu obyvatel poté, co se tu v uplynulých dnech objevilo několik případů nákazy bez příznaků.

Rekordní uzávěra: 26 milionů lidí v Šanghaji nesmí ani na nákup

Koronavirus

Hlavní město Peking posílilo pravidelné testování zaměstnanců v klíčových sektorech.

Bankovní společnost Nomura tento týden odhadla, že 23 čínských měst už zavedlo úplnou nebo částečnou uzávěru. V těchto městech žije celkem 193 milionů obyvatel a přispívají 22 procenty k čínskému HDP.

Je mezi nimi například Čchang-čchun, významné výrobní středisko, kde platí lockdown už 28 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám