Hlavní obsah

Nizozemský experiment. Fotbalisty podpoří z hlediště pět tisíc lidí, někteří bez roušky

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Nizozemci zkoumají, jak vrátit život během pandemie koronaviru do normálu. Před týdnem mohlo 1500 fanoušků taneční hudby na večírek v Amsterdamu a v sobotu večer bude moci 5000 fanoušků navštívit kvalifikační duel o fotbalové mistrovství světa mezi Nizozemskem a Lotyšskem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Iniciativu Návrat k životu (Back to Life) veřejně financované společnosti Fieldlab podpořila nizozemská vláda. Do moderního hlediště stadionu, pojmenovaném po bývalém legendárním nizozemském fotbalistovi Johanu Cruyffovi, bude moci pět tisíc fanoušků.

Podmínkou samozřejmě je, aby všichni z nich prošli negativním testem na koronavirus. O vstupu na stadion se pak prokážou speciálním QR kódem, který obdrží po testu. Fanoušci budou rozděleni do několika sektorů. V některých z nich bude povinné nosit roušky, v jiných je ale budou moci fanoušci sundat a hlasitě tak podpořit národní tým.

Jako za starých časů: V Amsterdamu se konala zkušební party pro 1300 lidí

Koktejl

„Strašně se na to těšíme. Je jasné, že nikdo z nás nechce hrát před prázdným hledištěm. Doufejme, že se jedná o první krok a že během evropského šampionátu (hrát se bude letos v létě - pozn. red.) budeme moci přivítat ještě více diváků,“ uvedl trenér „Oranjes“ Frank de Boer.

Amsterdam by v rámci mistrovství Evropy, které začíná 11. června a končí o měsíc později, měl pořádat celkem čtyři duely.

Fanoušky na svém stadionu chtěla pro nedělení duel s Anglií také Albánie. Její návrh na vpuštění 6500 lidí na stadion v Tiraně ale zamítlo ministerstvo zdravotnictví. „Navrhuji, aby všichni naočkovaní měli možnost dostat se na stadion,“ řekl šéf albánské fotbalové asociace Armand Duka.

V Nizozemsku nejde o první experiment. Fanoušci se už minulý měsíc mohli dostat v omezeném počtu zhruba 1300 lidí na utkání druhé fotbalové ligy. V rámci kultury pak minulý týden navštívilo 1300 příznivců taneční hudby party v největší hudební aréně v zemi Ziggo Dome.

Data, která vědci nasbírali, může vláda využít k rozhodování o případném rozvolňování restrikcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám