Hlavní obsah

Nevysazujte kvůli koronaviru léky na tlak, varuje SÚKL

Lidé užívající léky na vysoký krevní tlak by neměli bez konzultace s lékařem měnit či vysazovat jejich medikaci. Upozornil na to Státní ústav pro kontrolu léčiv s tím, že nebyla prokázána souvislost mezi užíváním těchto léků a průběhem choroby covid-19.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Dosavadní poznatky ukazují, že lidé s vysokým krevním tlakem, obezitou a cukrovkou mají v kombinaci s vyšším věkem větší riziko závažnějšího průběhu choroby.

„V současné době neexistují žádné vědecky doložené důkazy prokazující souvislost mezi užíváním látek určených k léčbě hypertenze (ACE-inhibitory, sartany) a průběhem virové infekce covid-19. Pacienti by proto v takto nastavené léčbě měli pokračovat a neměli by ji bez další konzultace s ošetřujícím lékařem přerušovat,“ apeluje ústav na pacienty, jejichž obavy mohou pramenit ze závěrů studie, která byla zveřejněna v odborném časopise Lancet.

Studie naznačila možné působení těchto látek na receptory, které pro vstup do lidských buněk využívá i koronavirus.

„Autor poukazuje na mechanismus působení těchto látek skrze renin-angiotensin-aldosteronový systém (RAAS), jehož součástí jsou receptory ACE2. Ty používá koronavirus pro vstup do lidských buněk. ACE-inhibitory a sartany tyto receptory ovlivňují a podle určité domněnky by mohly zvyšovat aktivitu viru. Interakce viru se systémem RAAS v lidském organismu je však velmi komplexní a dosud není dostatečně prozkoumaná,“ uvádí SÚKL.

Lék na covid-19 z Japonska bude dostupný v řádu dní

Koronavirus

Jak připomněla ČTK s odkazem na Českou společnost pro hypertenzi, trpí vysokým krevním tlakem 40 procent lidí od 24 do 64 let. Ve vyšším věku jejich počty dále rostou.

Země očkující proti TBC mají šestkrát méně úmrtí na covid-19

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám