Hlavní obsah

Nesprávně ošetřované roušky mohou riziko nákazy zvýšit

Právo, znk

Přestože některé země jako Česko nařídily nosit roušky či jejich náhrady všem obyvatelům, podle některých expertů to může riziko nákazy koronavirem dokonce zvýšit, pokud se o ně lidé špatně starají.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Nošení ochrany úst a nosu je povinné od čtvrtka.

Článek

„Pro normální lidi, kteří chodí po ulici, to není dobrý nápad,“ řekla Jenny Harriesová, zástupkyně poradce britské vlády pro oblast zdravotnictví. „Problém je, že lidé mají (většinou) jen jednu jednorázovou roušku. Nenosí ji pořád, sundávají si ji, když se vrátí domů, a položí ji na nevyčištěný povrch. Anebo jsou venku, mají špinavé ruce, částečně si ji sundají, něco se o ni otře... Ve skutečnosti tak virus uvězní v roušce a dýchají jej,“ vysvětlila listu The Independent.

I bavlněná rouška může pomoci. Návod, jak si ji doma ušít

Koronavirus

„Roušky se musí umět správně nosit, často měnit, správně sundávat, jednorázové roušky bezpečně vyhodit a používat spolu se všeobecnými pravidly hygieny, aby k něčemu byly,“ dodal Jake Dunning, šéf oddělení nových nemocí britského institutu Public Health England.

Čeští výzkumníci testují, jak roušky z triček a kapesníků zachytí koronavirus

Koronavirus

Pokud vlastníte jednorázové roušky, nesnažte se je prát či čistit. „U jednorázových výrobků by praní i čištění mohlo ohrozit jejich filtrační schopnost, tvar či doplňky, jako například upevňovací gumičky,“ dodal Paolo D’Ancona z italského Vyššího zdravotnického institutu.

Reklama

Výběr článků

Načítám