Hlavní obsah

Nešlo by lidem píchat dezinfekci? Ptal se Trump lékařů

Washington

Americký prezident Donald Trump na pravidelné čtvrteční tiskové konferenci navrhl, aby vědci zahájili výzkum, zda by se koronavirus dal léčit injekcí dezinfekčního prostředku do těla, uvedla BBC. Lékaři jeho návrh považují za směšný a zdraví nebezpečný.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci.

Článek

„Dezinfekční prostředek virus za minutu zničí. Existuje způsob, jak ho můžeme použít třeba v injekci?“ dotázal se Trump expertů během čtvrtečního zasedání a dodal: „Nejsem lékař, ale mám dobrý... vy víte co,“ řekl a prstem si ukázal na hlavu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Lékaři ale varovali, že Trumpův nápad může mít fatální následky. „Vstřik jakéhokoli čisticího prostředku do těla je nezodpovědný a nebezpečný. Tuto metodu běžně používají lidé, kteří se chtějí zabít,“ varoval pneumolog Vin Gupta.

Dýchací cesty nemají být vystaveny aerosolu nebo isopropylalkoholu. Ten koncept je úplně směšný.
Pneumolog John Balmes

Trump dále hovořil také o návrhu využít proti koronaviru ultrafialové záření, což zamítla koordinátorka Bílého domu pro boj s novým virem Deborah Birxová, nebo bělidlo. Proti němu se pro změnu ohradila americká agentura veřejného zdraví.

Úmrtnost na covid-19 je podle studií mnohem nižší, než uvádějí statistiky

Koronavirus

„Vdechování chlorového bělidla by bylo pro plíce úplně nejhorší. Dýchací cesty nemají být vystaveny aerosolu ani dezinfekci. Bezpečné není ani nízké ředění bělidla nebo isopropylalkoholu. Ten koncept je úplně směšný,“ řekl agentuře Bloomberg pneumolog John Balmes ze sanfranciské Všeobecné nemocnice.

Není to poprvé, co Trump přišel s „radami”, co proti viru pomáhá. Dříve například uvedl, že účinný je prostředek chloronin, který se v lékařské podobě používá jako antimalarikum. V jiné podobě je však obsažen v prostředcích na údržbu akvárií. Lidé začali tyto prostředky skupovat i konzumovat. Někteří zemřeli.

Muž se otrávil čističem do akvárií, který obsahoval Trumpem vychvalovaný chlorochin

Koronavirus

Podle čtvrtečních poznatků amerických odborníků koronavirus nejrychleji oslabuje, když je vystaven slunečnímu záření, teplu a vlhkosti. Nejlépe naopak přežívá v interiéru a suchu. Nakažlivost viru by se tak v letních měsících měla snížit.

V zimě může přijít ještě horší vlna, ale nikdo mě neposlouchá, stěžuje si americký virolog

Koronavirus

Spojené státy jsou koronavirem nejvíce zasaženy. Země registruje podle univerzity Johnse Hopkinse téměř 870 tisíc potvrzených případů. Počet úmrtí se v USA vyšplhal nad 50 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám