Hlavní obsah

Není důvod uzavírat hranice ani nařizovat karanténu, říká epidemiolog IKEM Smejkal

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Mnoho lidí si klade otázku, kam a jestli vůbec letos vyrazí na dovolenou, a pokud ano, zda pak nebude nucen zůstat dva týdny v karanténě. Podle epidemiologa Petra Smejkala z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je naprostý nesmysl tvrdit, že by hranice měly zůstat zavřené i dva roky, nebo dokonce nutit lidi ke karanténě při případném návratu.

Není důvod uzavírat hranice, ani nařizovat karanténu, říká epidemiolog Petr SmejkalVideo: Novinky

 
Článek

Podle epidemiologa bylo naprosto přirozené zavřít hranice, když se virus začal šířit v Česku mezi lidmi, kteří se vraceli z Itálie, nebo odříznout od okolí oblast s výrazně vyšším výskytem nákazy, jako tomu bylo v případě Litovle a Uničova.

„Čili v případě, když máte oblast, a to je jedno, jestli je uvnitř státu, nebo mimo, která je hodně nakažená nebo se tam vir šíří exponenciálním způsobem. Tak uzavřete hranici, to je přirozené,“ řekl Smejkal v rozhovoru pro Novinky.

Virus tu s námi bude, není důvod se promořování bát, říká epidemiolog IKEMu

Koronavirus

Nezavírat hranice se srovnatelnou zemí

Epidemiologa ale znepokojují vyjádření politiků o tom, že by hranice měly být uzavřené rok nebo dva.

„Rozhodně přece není žádný důvod uzavírat hranice se státem, který má úplně stejnou nebo srovnatelnou epidemiologickou situaci. V tuhle chvíli najdete spoustu zemí, a je to zhruba polovina evropských zemí, které jsou srovnatelné se situací v České republice. Například Polsko, Maďarsko, překvapivě i Řecko, pokud věříme datům, která z Řecka přicházejí, Finsko, Norsko a tak dále. Uzavírat hranice s těmito státy z pozice České republiky nemá žádný význam. Druhá věc je, pokud ten stát nezavře hranice nám,“ tvrdí epidemiolog.

Foto: Novinky

Epidemiolog Petr Smejkal z IKEM v rozhovoru pro Novinky.

Zavírání hranic? Směšné, tvrdí hlavní epidemiolog Švédska

Koronavirus

Samozřejmě pracuje i s možností, že se situace může změnit, ale primárně mu vadí, že politici straší populaci velkými výroky tohoto typu. „Pokud si teď koupíte zájezd do Finska a v červnu se tam rozjede epidemie, tak člověk musí pochopit, že se tam cesty zakážou. Pokud se tam ale bude vyvíjet situace pozitivně, není důvod tam nejet,“ poznamenal Smejkal.

Karanténa je zbytečná

Stejně tak nesouhlasí s myšlenou povolit cestování s podmínkou nastoupit po návratu na čtrnáctidenní karanténu.

„Proč by měl jít ten člověk do karantény, když se vrací ze země, která má stejnou epidemiologickou situaci? To je, jako byste nařizovala karanténu někomu, kdo jel z Brna do Prahy, protože v Brně jsou na tom trošku hůř,“ míní Smejkal.

Zákaz vycestovat je protiústavní, říkají právníci

Domácí

Druhá vlna epidemie

Přesto si lékař myslí, že druhá vlna nastane, ale neměla by být v takové míře jako ta první. Proto ani není důvod nadále zachovávat restriktivní opatření, a tím ohrožovat vše ostatní, jako je ekonomika státu, případně léčba ostatních lidí, kteří se kvůli pacientům s covid-19 nemohou dostavit k lékaři. „Nevíme samozřejmě, co se bude dít, ale ten virus tady s námi už zůstane,“ říká Smejkal.

Reklama

Výběr článků

Načítám