Hlavní obsah

Německo se horší a obává se dnů po Velikonocích

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé od začátku února je na jednotkách intenzivní péče německých nemocnic více než čtyři tisíce pacientů s koronavirem – o Velikonočním pondělí se číslo zvýšilo na 4100.

Foto: Michael Kappeler, Reuters

Očkovací centrum v Berlíně. Ilustrační foto.

Článek

Německé sdružení pro intenzivní a urgentní medicínu dále potvrdilo, že polovina pacientů je připojena na umělou ventilaci. Lékaři varují, že pokud se situace nezmírní, systém bude přetížen do čtyř týdnů.

Počet pacientů s intenzivní péčí s covidem dosáhl vrcholu na začátku ledna, kdy činil více než 5500 případů. S nárůstem druhé vlny se počet výrazně snížil, na začátku března lékaři registrovali méně než tři tisíce pacientů. S rostoucím počtem nových infekcí ve třetí vlně opět roste i statistika nemocných na JIP, upozornila televize ARD.

Merkelová chystá pro Němce uzávěru čínského střihu

Koronavirus

Podobně jako mnozí jiní také Jürgen Zimmermann z JIP kliniky v Mannheimu se obává, že po Velikonocích se situace ještě zhorší. „Z toho, co jsem viděl v okolí, kde docela nemálo lidí nedodržovalo to, co se po nich chtělo, nemám dobrý pocit,“ svěřil se televizi SAT 1.

Kancléřka Angela Merkelová se před Velikonocemi původně s premiéry 16 spolkových zemí dohodla na velmi přísné uzávěře. Druhý den, především kvůli odporu církve a některých zemí na severu Spolkové republiky Německo, kde je situace příznivějších než na jihu a ve velkoměstech, ucukla a lockdown zmírnila.

I Laschet otočil

To, že příští dny nebudou snadné, dokládá i změna postoje Armina Lascheta, premiéra nejlidnatější spolkové země severní Porýní-Vestfálsko, který by se rád za vládní křesťanskou demokracii (CDU) ucházel o kancléřský úřad v podzimních volbách do Spolkového sněmu.

Laschet, Söder a převoznické veslo

Zahraniční

Laschet, považovaný za předního stoupence mírnějších přístupů a flexibilního rozvolňování, v pondělí vyzval v dubnu k tvrdému a krátkému uzavření kvůli třetí vlně.

„Ve výjimečné situaci je nutná rychlá akce,“ řekl po návštěvě očkovacího centra městského regionu Cáchy, svůj postoj zdůvodnil mimo jiné rostoucím počtem pacientů na JIP.

„Pokud se nic nestane, čísla budou i nadále výrazně růst. Na poslední metry potřebujeme další úsilí,“ varoval Laschet. Dodal, že tvrdý lockdown by umožnil snížit rozsah nákazy a spolu s očkováním zbrzdit současnou vlnu, v níž převládá britská mutace.

V Německu roste počet nakažených, Tübingen možná vzdá projekt na rozvolnění

Koronavirus

Znepokojení vzbudil i předvelikonoční průzkum veřejného mínění pro týdeník Focus, podle něhož chtělo 11 procent dotazovaných, tedy přes osm milionů lidí, zcela ignorovat velikonoční opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám