Hlavní obsah

Německo horečně shání miliony injekcí

Právo, vpl

Jednotlivé německé spolkové země si musejí obstarat potřebné příslušenství pro očkování proti koronaviru, kupříkladu jednorázové injekční stříkačky. Řádově půjde o desítky milionů kusů.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Konkrétní množství, která si dosud objednaly nebo zakoupily, se však značně liší,“ upozornila v pátek televize ARD. Meklenbursko-Přední Pomořansko počítá s tím, že k očkování celé populace asi 1,6 milionu lidí bude potřebovat 3,2 milionu kusů, přičemž vychází z toho, že se bude očkovat dvoukolově.

„Dosud si objednalo materiál pro asi půl milionu injekcí, tedy pro přibližně 15 procent obyvatel,“ dodala ARD.

Bavorsko jedničkou

Sasko-Anhaltsko zadalo objednávky na 1,3 milionu injekčních stříkaček. To by stačilo asi pro 30 procent populace, tedy se dvěma požadovanými očkováními.

„Není to snadná záležitost. Začali jsme sice v dostatečném předstihu, jenže nejsme sami, takže se trh vyprázdnil. Poptávka totiž roste celosvětově,“ přiznala listu Frankfurter Rundschau Mariam Gühlertenová ze zemského ministerstva zdravotnictví.

Nakažené převážejí v plastových boxech. Mezi Belgií a Německem vznikl letecký most

Evropa

Severní Porýní-Vestfálsko, nejlidnatější spolková země s 18 miliony obyvatel, má zatím pokryto pouze asi 2,6 milionu stříkaček, nicméně zdůrazňuje, že to zpočátku stačí. Vyjednává se o dalších 20 milionech. Jako premiant se ukazuje Bavorsko, protože ve skladech má více, a to 34 milionů injekčních stříkaček – dvě pro každého.

Mluvčí zdravotnického úřadu v Hamburku televizi ARD řekl, že příslušenství už nasmlouvali, avšak odmítl poskytnout čísla, protože by to mohlo ovlivnit trh, přesněji řečeno cenu, při dalších jednáních.

Matthias Klumpp, odborník na farmaceutickou logistiku z Fraunhoferova institutu v Dortmundu, je přesvědčen, že Spolková republika si zajistí dostatek injekčních stříkaček, kanyl a mrazniček.

Cílová rovinka zrádným úskalím

Distribuci jako celek však považuje za složitou výzvu, zejména „cílovou rovinku“ – tedy kde a jak jsou vakcíny nakonec podávány lidem. Aby bylo možné očkovat asi 60 procent z celkového počtu obyvatel v Německu dvakrát během jednoho roku, musí se provést téměř 350 tisíc očkování denně.

Za sobotu přibylo v Česku do večera 3942 nakažených

Domácí

Jako nejzávažnější problém by se však podle něj mohl ukázat lidský faktor. Očkovat sice mohou zdravotní sestry, medici či odborně vyškolení dobrovolníci, avšak vždy u toho musí být lékaři, například pro případ vedlejších účinků.

„Už teď lidé v nemocnicích i soukromých praxích pracují na hranicích možností,“ připomíná Klumpp. Dodává, že klíčové bude tudíž rozvržení sil. „A každému musí být jasné: toto není sprint na sto metrů, toto je maraton,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám