Hlavní obsah

Němec se koronavirem nakazil během školení od čínské kolegyně

Aktualizováno

První pacient s nebezpečným typem koronaviru 2019-nCoV v Německu je 33letý muž, který pracuje ve firmě Webasto. Nakazil se od čínské kolegyně, která do firmy přijela a vedla školení, jehož se muž účastnil, napsal server týdeníku Focus. U muže se nemoc projevila o víkendu, přesto byl ale v pondělí v zaměstnání. Firma zatím další nemocné neregistruje.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Klinika Schwabing v Mnichově, kde leží muž nakažený koronavirem, první v Německu.

Článek

U muže se nemoc projevila typickými příznaky, tedy horečkou, kašlem a pocitem ztíženého dýchání v důsledku infekce dýchacích cest. Muž je hospitalizovaný na mnichovské klinice Schwabing. Teplotu ani problémy s dýchacími cestami už nemá a daří se mu dobře.

Bavorské úřady se nyní snaží zjistit, s kým nakažený muž i žena přišli do styku. V případě Němce to podle dosavadních informací bylo nejméně 40 lidí. Těm, kteří s ním byli v užším kontaktu, úřady podle Zapfa doporučují, aby zůstali doma po inkubační dobu, tedy až 14 dnů.

Německá spolková země také podle zdejší ministryně zdravotnictví Melanie Humlové zvažuje, jestli má smysl kontrolovat teplotu cestujících na bavorských letištích.

Čínská kolegyně nakaženého Němce se vrátila zpět do Číny 23. ledna. Necítila se dobře a po příletu vyhledala lékaře. Byla u ní diagnostikována nákaza novým typem koronaviru. Její zaměstnavatel proto hned v pondělí informoval společnost v Německu.

Na Bulovku převezli z hotelu v Nuslích šest cizinců s horečkou

Domácí

Muž se vzápětí ohlásil a uvedl, že se necítí dobře. Byl převezen do nemocnice a provedlo se vyšetření cílené na přítomnost koronaviru, napsal Focus.

Pacient pochází z regionu Landsberg am Lech. Úřady tam kontrolují také školku vzhledem k tomu, že muž má dítě, které toto zařízení navštěvuje, sdělil Andreas Zapf, prezident Bavorského zemského úřadu pro zdraví a bezpečnost potravin.

Podezření na infekci koronavirem, který se šíří z Číny, se objevila i v České republice, na Slovensku či v Rakousku, ale zatím se nepotvrdila.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám