Hlavní obsah

Nekompromisní San Marino: Kdo odmítne vakcínu, zaplatí si léčbu

Právo, nek, mso

Tvrdý postup vůči odpůrcům vakcíny chce uplatnit ministát San Marino. Očkování bude sice dobrovolné, kdo se však vakcinaci nepodrobí a onemocní covidem, ponese všechny náklady případné hospitalizace.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

San Marino. Ilustrační foto

Článek

Příslušný návrh zveřejnil státní tajemník ministátu na Apeninském poloostrově Roberto Ciavatta a souhlasí s ním i státní odborná komise institutu sociální péče.

Očkování bude lidem nabízeno zdarma. Příslušná vysvětlovací kampaň začne stejně jako v sousední Itálii v polovině ledna.

Přípravy na očkování v Izraeli vrcholí

Koronavirus

Celkem už se v San Marinu, které má kolem 33 tisíc obyvatel, nakazilo 1934 lidí, z nich 51 nemoci podlehlo.

Očkovat proti koronaviru se dosud dalo jen ve Velké Británii. O víkendu přibyla také Kanada a některé státy USA. Všechny tyto země využívají vakcínu vyvinutou Pfizerem a BioNTechem. Ve všech případech jsou zatím přednostně očkováni lidé v rizikových skupinách, tedy senioři či zdravotníci.

Vakcína Pfizeru pro 5000 lidí bude už koncem roku

Koronavirus

Vakcínu Pfizeru bude v následujících týdnech a měsících využívat více zemí. Například Německo už má připravena očkovací místa, ale v Evropě ještě musí látku schválit Evropská agentura pro léčivé přípravky a měla by tak učinit nejpozději do konce roku, do poloviny ledna by pak měla rozhodnout také o vakcíně od Moderny.

V Rusku je možné podstoupit očkování vakcínou Sputnik V, která ale dosud neprošla všemi potřebnými testy. Její nasazení je tak mimořádné a očkování by mělo platit pouze pro rizikové skupiny, zdravotníky a lidi pracující ve školství.

Očkování začne do 24 hodin, uvedl Trump. Úřady schválily mimořádné použití vakcíny Pfizeru

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám