Hlavní obsah

Na zlínském gymnáziu ani jeden pozitivní student

Zlín

Více než sedm set antigenních testů museli pro své studenty v první den školního roku připravit pedagogové Gymnázia T. G. Masaryka ve Zlíně. Během středeční první školní hodiny test ve třídách absolvovali téměř všichni žáci, žádný z nich nebyl pozitivní na covid-19.

Foto: Právo

V první školní den testování nenarušilo výuku, učitelé žáky zatím seznamovali s průběhem školního roku.

Článek

V jedné ze tříd čtvrtého ročníku se sešla třicítka dospívajících studentů. Očkovaných proti koronaviru bylo sedm z nich. Před testy se svému třídnímu učiteli prokázali potvrzením o dokončeném očkování. Očkování mají za sebou osmnáctiletá Justýna i stejně stará spolužačka Lucie.

„Vyhneme se tak opakovaným testům. Ale nechala jsem se naočkovat hlavně proto, abych byla více ochráněna. Myslím, že jsem covid-19 měla, ale ne oficiálně. Příznaky jsem pocítila,“ přiblížila Justýna ze čtvrtého ročníku.

Její stejně starý spolužák Ondřej očkovaný není. Ale školní testování už, na rozdíl od doby před prázdninami, tolik neprožívá. „Už je mi to vcelku jedno, zvykli jsme si. I když to bylo hrozné,“ říká Ondřej.

Nejen jemu, ale i dalším školákům se nyní přesto ulevilo, když se dozvěděli, že nové antigenní testy už nemusejí školáci zasunovat hluboko do nosní dírky.

Když bude mít žák pozitivní test, zůstane doma celá třída kromě očkovaných

Domácí

„Současné antigenní testy, které nám přišly od ministerstva školství, jsou neinvazivní a stačí je použít na okraji nosu,“ vysvětlil Právu zástupce ředitele gymnázia ve Zlíně Přemysl Šil.

V první školní den testování nenarušilo výuku, učitelé žáky zatím seznamovali s průběhem školního roku. Další testování čeká zlínské gymnazisty v pondělí 6. a ve čtvrtek 9. září. Uskuteční se také ve třídách hned první hodinu.

Infekční místnost má škola připravenu

„Zatím nevíme, jak to bude s testováním po příštím týdnu. Ale pokud ministerstvo zdravotnictví rozhodne, že se bude v testování pokračovat i v dalším období, posuneme ho už na půl osmou ráno, abychom nenarušovali vyučování, které začíná v osm hodin,“ vysvětlil Šil.

Žáci zahájili výuku testováním. Po prázdninách se těšili hlavně na kamarády

Domácí

V první den školního roku nebyl mezi žáky pozitivní na covid-19 nikdo. Pokud by ale další testování v příštím týdnu koronavirus u některého ze studentů odhalilo, jsou na tuto situaci pedagogové zlínského Gymnázia TGM připraveni. „Žáka nad osmnáct let pošleme domů a na PCR test. Bude-li dítě nezletilé, vyčlenili jsme pro tyto případy jednu infekční místnost v přízemí. Tam počká, než si pro něj přijedou rodiče,“ dodala ředitelka gymnázia Alena Štachová.

Výsledky testů ze škol putují hygienikům, kteří je následně předávají ministerstvu zdravotnictví. „Po třech testovacích kolech 1., 6. a 9. září ministerstvo zdravotnictví podle shromážděných výsledků vyhodnotí, jakým způsobem bude postupovat dál. Zda bude v testování pokračovat, nebo od testů ustoupí. Vnímám současný stav jako poprázdninové velké testování. Věřím, že dál už bude pravidelnost testování nižší,“ je názoru radní Zlínského kraje pro oblast školství a kultury Zuzana Fišerová (Piráti).

Reklama

Výběr článků

Načítám