Hlavní obsah

Na severu Moravy a ve Slezsku zmírňují opatření, výjimkou je Frýdek-Místek

Právo, Denisa Doležalová

Hygienici v Moravskoslezském kraji rozvolnili mimořádná opatření proti šíření epidemie nemoci covid-19 v regionu. Začnou platit od pátečního poledne.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Na Bruntálsku tak nově nebudou platit vůbec žádná omezení, v ostatních okresech kraje se zmírní. Výjimkou je okres Frýdek-Místek, kde opatření zůstávají nejpřísnější v rámci regionu kvůli přetrvávající nákaze. Lidé zde tak stále ve veřejné dopravě a uvnitř budov musí nosit roušky. Hygienici tento okres považují stále za rizikový.

V ostatních částech kraje již roušky od pátečního poledne lidé nosit nemusí. Také pro konání veřejných akcí už v celém Moravskoslezském kraji platí pouze celostátní omezení.

Moravskoslezští hygienici zrušili limit na koupalištích, sportovci mohou odložit roušky

Domácí

Přes zmírnění opatření však v kraji stále musí dodržovat přísnější režim než ve zbytku republiky. Na Novojičínsku, Ostravsku, Opavsku a Karvinsku zdravotnická zařízení stále trvají při příjmu nových pacientů na tom, aby měli PCR test ne starší než čtyři dny. Totéž platí i při přijímání nových klientů v sociálních zařízeních.

„V obchodech musí jejich provozovatelé stále zajišťovat pravidelnou dezinfekci nákupních košíků a vozíků, madel, zábradlí i klik. Vězeňská služba musí zajistit nejméně dvoumetrové odstupy mezi vězni, pracovníky a návštěvami,“ informovala ředitelka KHS Ostrava Pavla Svrčinová.

V Ostravě otevřeli Covid centrum, zvládne tisíc vzorků denně

Domácí

Podle ní mohlo k uvolnění opatření v těchto okresech dojít hlavně proto, že nedochází ke komunitnímu šíření nemoci. „Nicméně stále se nám objevují lokální ohniska napříč krajem kromě Bruntálska. V týdnu od 6. do 12. srpna jsme v kraji zaznamenali celkem 266 nových případů, z toho 115 připadá na celý kraj, zbytek jsou nakažení na Frýdecko-Místecku,“ upřesnila Svrčinová.

V okrese Frýdek-Místek jsou proto opatření v rámci regionu nejpřísnější. Kromě toho, že zde nesmí přijímat do zdravotnických a sociálních zařízení klienty bez PCR testu, platí i omezení při zotavovacích akcích, jako jsou dětské tábory, i pro provoz umělých koupališť. Tam musí být kapacita přizpůsobena tomu, aby na každého návštěvníka připadalo deset metrů čtverečních plochy.

Dušek: Zasaženy jsou nové lokality, ale hygienici chytají 90 procent kontaktů

Koronavirus

V současnosti patří okres Frýdek-Místek nejen v rámci Moravskoslezského kraje, ale i celé republiky k nejzasaženějším společně s Prahou. Hygienici zde řeší ohniska hlavně na Jablunkovsku, kde jsou nakažení v pěveckém a tanečním souboru Gorol, v Galanterii Jablunkov, v křesťanském táboře Guty či v domově pro seniory v Třinci a Jablunkově.

Reklama

Výběr článků

Načítám