Hlavní obsah

Na oblíbená střediska Čechů v Itálii koronavirus zatím neudeřil

Novinky, mšv

Na Itálii dopadla z evropských států nákaza koronavirem nejtvrději. Češi, kteří v následujících dnech míří na sever země lyžovat, vyrazit mohou. Regionů Jižní Tyrolsko a Trentino, jejichž střediska patří k nejnavštěvovanějším, se doporučení vydané Ministerstvem zahraničních věcí ČR netýká a oblast zatím riziková není. Situace je však poměrně dynamická a může se rychle změnit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V provincii Trentino-Alto Adige se nacházejí Čechy nejnavštěvovanější lyžařská střediska, jako jsou například Val Gardena, Madonna di Campiglio, Sella Ronda nebo Val di Fiemme. Ohnisko nákazy koronavirem je ovšem v Lombardii a Benátsku, kde je registrováno přes 500 případů nákazy. Oproti tomu Trentino společně s Jižním Tyrolskem evidují i podle italské mutace serveru Local pouze jediný případ, který navíc nebyl fatální.

Úbytek čínských turistů by Česko zasáhnout neměl

Cestování

„Jižní Tyrolsko není v současnosti prohlášeno za rizikovou oblast a není důvod k rušení dovolené v tomto regionu. Lyžařská střediska jsou v běžném provozu, restaurace, hotely a další služby fungují normálně. Hranice jsou otevřené a veřejná doprava není momentálně nijak omezena,“ napsala Novinkám Amara Zemplinerová z agentury TMR International, která Jižní Tyrolsko v oblasti cestovního ruchu v Česku zastupuje.

Zdůraznila, že se v Jižním Tyrolsku vyskytl pouze jediný případ koronaviru u osoby, která se předtím pohybovala v Lombardii. Pacient je aktuálně pod lékařským dohledem v nemocnici v Bolzanu.

Sjezdovky jsou v plném provozu také v Trentinu. Normálně fungují veškerá ubytovací střediska, ale i muzea, kina, restaurace, chaty, bary a tak dále, jak je uvedeno na oficiálních stránkách trentinského turismu. Informace o koronaviru v Jižním Tyrolsku a Trentinu jsou k dohledání právě na webových stránkách (zde a zde), které se pravidelně aktualizují

Klienti zůstávají na místě

Podle oslovených cestovních kanceláří Češi panice nepropadají. Klienti přesto volají kvůli aktuálním informacím o konkrétních areálech. „Všechna lyžařská střediska fungují naprosto bez omezení, nejsou v nich zavedena žádná karanténní nebo mimořádná opatření, a nic tedy nebrání tomu, aby klienti absolvovali dovolenou,“ vysvětluje mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Doplnil, že v tuto chvíli neregistrují klienty, kteří by se chtěli z italských středisek vracet domů. „Zůstávají normálně na místě, protože jejich dovolená probíhá naprosto standardně,“ řekl.

Mírný pokles poptávky po lyžařských zájezdech zaznamenala CK Exim tours. „Oproti předchozímu období je to asi 25 procent,” uvedl obchodní ředitel Petr Kostka. „Rušení zájezdů není nijak citelné, jde o jednotky případů, a spíše o blízké odjezdy. Klienti se ptají na situaci, vysvětlujeme jim, že ke zrušení zájezdů není důvod – situace se vyvíjí dynamicky a je předčasné v tuto chvíli rušit plánované dovolené, které budou realizovány až v budoucnu,” doplnil Kostka.

Nevídané záběry. Benátky kvůli koronaviru zejí prázdnotou

Koronavirus

Aktuální doporučení pro cesty do Itálie lze sledovat na stránkách českého Ministerstva zahraničních věcí, které občanům doporučuje necestovat pouze do regionů Lombardie a Benátsko, a to do doby vyřešení sanitární situace. Lidem, kteří se z těchto oblastí vracejí, je doporučeno po dobu minimálně 14 dní sledovat svůj zdravotní stav.

Reklama

Související články

Na riziko nákazy Čechy upozorní SMS

Podle perské redakce BBC podlehlo v Íránu nemoci Covid-19, způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2, 210 osob. V Itálii prudce stoupl počet nakažených i mrtvých....

Výběr článků

Načítám