Hlavní obsah

Morální dno, kritizují kněží podmínky Slovenska při návštěvě papeže

Někteří slovenští kněží veřejně protestují proti dohodě slovenské vlády s Konferencí biskupů Slovenska (KBS), podle níž akce pořádané u příležitosti zářijové návštěvy papeže Františka budou pouze pro očkované.

Foto: Pool, Reuters

Papež František v září navštíví Slovensko.

Článek

„Zneužít návštěvu papeže k vakcinační kampani je totální morální dno,“ nechal se slyšet kněz Martin Šafárik. Kněz na sociální síti uvedl, že se na papežovu návštěvu moc těšil, ale teď je ze všeho znechucený.

„Papež se stal nedostupným pro nás nečisté,“ napsal Šafárik, který později svůj status smazal. Věřící si kladou rovněž otázku, zda je Vatikán o této podmínce informován. KBS vysvětlila, že je to rozhodnutí státu, ale Vatikán o něm ví.

S papežem Františkem se mohou setkat na Slovensku jen plně očkovaní

Evropa

Kněz Štefan Paľúch, který v čase vrcholící pandemie pomáhal zdravotníkům na covidovém oddělení, upozornil, že přítomnost pouze očkovaných lidí je v zájmu ochrany papeže i osob, které se akcí zúčastní.

Duchovní Jozef Kmec rovněž pomáhal na covidovém oddělení, pochybuje ale, že by podmínka vakcinace před akcemi s papežem přesvědčila věřící, aby se dali očkovat. Další kněz Radovan Hafík říká, že věřící, kteří odmítají očkování, budou papežův program sledovat raději v televizi.

Přísná kontrola

Fakt je, že všechny akce, které se budou konat v průběhu třídenní návštěvy papeže Františka na Slovensku, budou striktně jen pro očkované. Vedení Košic například oznámilo, že na program s papežem bude nutné se hlásit předem, a údaje o vakcinaci každé přihlášené osoby bude prověřovat úřad veřejného zdravotnictví.

Podle politiků Křesťanskodemokratického hnutí Františka Mikloška a Milana Majerského by se pravidla měla upravit tak, aby na setkání s papežem mohli i lidé s negativním testem na covid, pokud jejich zdravotní stav očkování neumožňuje. Současné řešení nepovažují za šťastné.

Stovky lidí v Bratislavě protestovaly proti vládním opatřením

Evropa

Epidemiologové jsou ale vzhledem k šířící se variantě delta spokojení. „Hromadné akce představují vysoké riziko šíření infekce. Právě očkování je tím prostředkem, kterým každý chrání sebe a také celkově zvyšuje míru bezpečnosti,“ upozornila epidemioložka Alexandra Bražinová.

Její kolega Martin Pavelka se k návštěvě papeže v době třetí vlny koronaviru staví odmítavě. „Lidi budou cestovat na akce s papežem z různých koutů Slovenska, pak se budou zase přesouvat domů a mohou šířit nákazu. Shromáždit 350 tisíc lidí ve vrcholící třetí vlně je definice šílenství. Návštěvu papeže bych doporučil zrušit, protože bude představovat mimořádné riziko,“ zdůraznil.

Národní rada Slovenska schválila novelu zvýhodňující očkované

Evropa

Papež František odslouží 12. září mši svatou na Náměstí hrdinů v Budapešti na závěr Mezinárodního eucharistického kongresu a pak odcestuje na třídenní návštěvu Slovenska. Papež navštíví Bratislavu, Šaštín, Prešov a Košice, kde by měl zavítat také na romské sídliště Luník IX. V Košicích se na fotbalovém stadionu setká s mladými věřícími a největší akcí jeho programu bude účast na pouti v západoslovenském Šaštíně.

Papeže Františka pozvala na návštěvu Slovenska prezidentka Zuzana Čaputová při své loňské cestě do Vatikánu. Zatím naposledy navštívil papež Slovensko v roce 2003, kdy Jan Pavel II. zavítal do různých koutů země.

Františkův program
Papež František zahájí návštěvu ekumenickými setkáními.
Sejde se s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a dalšími politiky.
Po liturgii v Prešově jej čeká návštěva košického sídliště Luník IX a setkání s mládeží.
Na závěr cesty se uskuteční mše svatá v Šaštíně.

Anketa

Vadí vám, že se účast na bohoslužbě s papežem podmiňuje očkováním?
Je to v pořádku.
57,2 %
Právo účastnit se by měl mít každý.
42,8 %
Celkem hlasovalo 6624 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám