Hlavní obsah

Mapa: Koronavirus se prohnal Českem. Jak to je u vás

Novinky, Kateřina Mahdalová

Po dramatickém nástupu se situace v Česku uklidnila. Česká republika zvládá pandemii koronaviru velmi dobře a v epidemiologické situaci nejsou viditelné žádné výrazné negativní trendy. To platí pro celkový pohled na celou republiku. Zůstávají však lokální ohniska nákazy na Karvinsku a v Praze. Na unikátní mapě ukazujeme detailní průběh šíření nákazy.

Článek

Mapa zobrazuje celkový přehled o zjištěných případech nákazy, o uzdravených i zesnulých, a to den po dni až do jednotlivých okresů. Při kliknutí na detail se ukáže přehled včetně aktivních případů nákazy i přepočtů na 100 tisíc obyvatel, podle nichž je mapa vybarvena.

Je z ní dobře vidět, jak pandemie zasáhla všechny okresy bez výjimky (nejsytější barvy po celý duben) a jak v květnu nákaza ustupuje. V tuto chvíli jsou nejvíce zasažené okresy Karviná, jihozápadní Čechy a hlavní město Praha

Lokální ohniska

Aktuálním problémem jsou podle ministra zdravotnictví lokální ohniska na Karvinsku a v Praze. „Největší problémy máme na Karvinsku v rámci OKD a Dolu Darkov. Ta situace není jednoduchá. Je to lokalizováno,“ řekl Vojtěch. A dodal, že to určitě není celospolečenský problém.

Koronavirus na Darkově: Už 239 nakažených

Koronavirus

Na Chebsku a Domažlicku je v tuto chvíli situace výrazně klidnější. Podle chebské radnice lidé celé období nouzového stavu zvládali dobře a byli zodpovědní. Ohnisko nákazy bylo v tamní nemocnici, kam se virus dostal přes člověka z Mariánských Lázní, který byl na dovolené v Rakousku.

Zatímco se většina míst v republice zotavuje po dvouměsíční karanténě, na Karvinou nyní dolehlo to nejhorší. Důl Darkov omezil provoz na minimum a celé město teď funguje pod přísnějšími pravidly než zbytek země.

Darkov

Už 239 infikovaných zaměstnanců a jejich příbuzných evidují moravskoslezští hygienici v souvislosti s nákazou koronavirem na Dole Darkov. Z toho je 174 zaměstnanců dolu, 61 jejich rodinných příslušníků a čtyři pracovníci jiných firem. Celkově bylo v okrese Karviná k dnešnímu dni potvrzeno 333 případů nákazy. 105 pacientů se již uzdravilo a dva zemřeli.

Důl Darkov přerušil těžbu

Koronavirus

Moravskoslezský kraj kvůli situaci v OKD nakonec nevyhlásil stav nebezpečí, o němž se v posledních dnech spekulovalo. „Není důvod zavírat Karvinou,“ řekl hejtman Ivo Vondrák.

Nákaza se kromě Dolu Darkov ale objevila i ve dvou dalších závodech. Podle hejtmana šlo ve všech případech o lidi, kteří se nakazili v souvislosti právě s Darkovem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám