Hlavní obsah

Lékaři v ochranných oděvech už testují lidi na koronavirus přímo u nich doma

Novinky, Natálie Lošková, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé s podezřením na nákazu koronavirem se ve čtvrtek mohli poprvé nechat testovat v prostředí domova. Z pražské Nemocnice na Bulovce za nimi dopoledne vyrazili zdravotníci, kteří pacientům vykazujícím symptomy, udělali během pár minut výtěr z nosohltanu. Odebrané vzorky poté odvezli na vyšetření do laboratoře. Jen ve čtvrtek čeká zdravotníky celkem 10 domácích vyšetření pacientů.

První výtěr v rámci testu na koronavir v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

V sanitce, která za prvním pacientem vyjela, se nacházel řidič a jeden lékař z pražské Nemocnice na Bulovce. Ten si z preventivních důvodů nasadil před domem pacienta veškeré ochranné pomůcky, tedy bílý celotělový ochranný oblek, respirátor, rukavice, návleky na boty a ochranné brýle.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zdravotník v ochranném obleku ukazuje testovací sadu, kterou se dělají výtěry nosní dutiny.

Uvnitř domu potom udělal pacientovi výtěr jak z nosu, tak i z krku. Oproti běžnému výtěru u obvodního lékaře je třeba u tohoto testování proniknout dále do dutin, a tak může být výtěr nepříjemný. Celý proces ale trvá jen pár minut.

Vzorky poté zdravotníci odvezou zpět k vyšetření do laboratoře, kde se do několika hodin ukáže, zda je pacient na nákazu pozitivní, či nikoliv.

Pravidla testování na koronavirus se v Česku mění

Koronavirus

Jen ve čtvrtek čeká zdravotníky 10 domácích vyšetření. Před každým přejezdem se však musí ošetřující lékař vždy svléknout z ochranných oděvů, které vyhodí, aby případně nekontaminoval prostředí sanitky. Před domem každého nového pacienta potom použije novou čistou soupravu ochranných pomůcek.

Nechodit po doktorech, raději zavolat

Lidé vykazující symptomy nákazy by z preventivních důvodů neměli navštěvovat lékaře osobně, nýbrž jej kontaktovat telefonicky. Obrátit by se měli také na krajské hygienické stanice a zdravotníkům po telefonu popsat své potíže. Hygienici na základě telefonátu rozhodnou, zda příznaky odpovídají a zda vyslat za nemocným speciální tým, který jej ošetří doma. Popřípadě zvolí další postup.

Další čtyři nakažení koronavirem. Dítě mezi nimi není, opravilo se ministerstvo

Koronavirus

Domácí testování na koronavirus začne od pátku také na jižní Moravě. Fakultní nemocnice v Brně bude mít každý den ve službě tým, který bude podobně jako v Praze za lidmi s příznaky jezdit odebírat výtěry z nosohltanu. Na místě může nařídit pacientovi také domácí karanténu nebo převoz na infekční kliniku nemocnice.

I v Brně zdravotníci ve čtvrtek představili, jak vypadá kompletní ochrana zdravotníků za využití celotělového pláště, rukavic i respirátorů. „Jde nám o to, abychom předešli zbytečné panice. Pokud takto lidé naše pracovníky uvidí v terénu, je vše v pořádku,” vysvětlil mluvčí Fakultní nemocnice v Brně Pavel Žára.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám