Hlavní obsah

Kvůli pandemii je svět na pokraji hladomoru biblických rozměrů

Svět čelí nebezpečí rozsáhlého hladomoru biblických rozměrů, řekl ředitel Světového potravinového programu (WFP) David Beasley. Ohroženo je hladem 256 milionů lidí, k čemuž přispěla koronavirová pandemie, jak plyne z úterní zprávy vypracované OSN a dalšími organizace. Pandemie umocnila stávající hrozby, které vytvářejí především neobvykle početná hejna kobylek.

Foto: Sven Torfinn, ČTK/AP

Hejno kobylek v Keni

Článek

„Nemluvíme o tom, že lidé půjdou do postele s prázdným žaludkem,“ řekl listu Guardian Beasley. „Mluvíme o extrémní situaci, o nouzovém stavu - lidé doslova míří na hranici vyhladovění. Pokud je nenasytíme, zemřou,“ dodal ředitel WPF.

Foto: Sven Torfinn, ČTK/AP

Kobylky v Keni

Beasley ještě před pandemií varoval, že je situace je vážná: „Už jsem na základě předpovědi z konce loňského roku říkal, že rok 2020 by mohl být nejhorším rokem od druhé světové války.“ A na začátku tohoto roku byla východní Afrika zasažena největšími hejny kobylek za dlouhá desetiletí, což vedlo k tomu, že je ohroženo 70 milionů lidí.

Afrika čelí nejhoršímu útoku kobylek za dekády, největší hejno má 60 km

Svět

Dopad pandemie na hladomor 

Jak dodal, pandemie covid-19, kterou nikdo nemohl předvídat, nás „zavedla do neznámé oblasti. „Probíhá úplná bouře. Sledujeme šířící se hladomor biblických rozměrů,“ řekl.

Podle zprávy, kterou vypracovala OSN a další organizace, se může na pokraj vyhladovění dostat 256 milionů lidí, což je dvakrát tolik než před pandemií. Ke covid-19 podotkl: „To je doopravdy více než pandemie, vytváří totiž pandemii hladu, je to humanitární a potravinová katastrofa.“ Důvodem je, že epidemie covid-19 klade ohromné nároky na zdroje.

Beasley dodal, že nikdo z nich nemusí umřít: „Pokud poskytneme peníze a udržíme otevřené dodavatelské řetězce, můžeme se vyhnout hladomoru. Pokud budeme jednat hned, můžeme to zastavit.“ Zmínil, že je však nutné jednat okamžitě, protože se nedá předvídat ani to, co bude za čtyři týdny.

Reagovat rychle, komplexně a dlouho

Radě bezpečnosti v úterý řekl, že světoví vůdci musejí v prudce se zhoršující situaci jednat rychle. Uvedl, že je potřeba co nejrychleji dát dohromady asi dvě miliardy dolarů na samotnou pomoc. Dalších 350 milionů je potřeba na vytvoření zásobovací sítě, aby se potraviny, léky a taky ochranné pomůcky dostaly k potřebným. To znamená mimo jiné vytvořit letecké mosty.

Varoval, že odvrácení hladomoru může trvat měsíce a nestačí jen okamžitá pomoc. Obává se, že za tři čtyři měsíce, kdy skončí epidemie covid-19 ve vyspělých zemích, mohou dojít peníze. Loni WPF pomohl asi stu milionů strádajících, což si vyžádalo 7,5 miliardy dolarů. „Viděl bych, že je to potřeba zdvojnásobit,“ řekl k odhadovanému objemu peněz.

Zmínil, že bude potřeba zajistit i letecké mosty, když je letecká doprava ochromena, což komplikuje dodávky pomoci. Dodal také, že je nutné najít způsob, jak se mohou dostat humanitární pracovníci charit na místa, kde je potřeba pomáhat, když jsou hranice uzavřené. „Potřebujeme peníze a získat přístup - ne jedno, nebo druhé, ale obojí. Když se přeruší řetězec dodávek, lidé nemohou dostat jídlo, a když nebudou mít dlouho jídlo, zemřou,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám