Hlavní obsah

Kšeftaři nabízejí respirátory desetkrát dráž

Právo, Jindřich Ginter

Respirátory nejsou a jen tak nebudou, slyší lidé v lékárnách i obchodech pro řemeslníky. Vykoupili je totiž nejen domácnosti po pár kusech, ale po bednách také kšeftaři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rouška a respirátor

Článek

Na internetových bazarech teď nabízejí respirátory běžně za desetinásobek standardní ceny, někteří dokonce za téměř třicetinásobek. A zjevně se jim daří, protože od středy požadovaná cena roste.

Předevčírem jeden z inzerujících, který se označil jako Petr z Prahy 1, na přiložené fotografii rovnou ukázal rozbalenou bednu plnou respirátorů. Cena: 300 Kč za kus. Běžně v obchodě přitom ještě před pár dny byly tyto respirátory za 29 korun kus. Inzerát zmizel za pouhý den, včera už na webu bazoš.cz nebyl. Jsou zde ale další a překupníci v nabídkách tvrdí, že už mají jen pár posledních kusů.

Na riziko nákazy Čechy upozorní SMS

Koronavirus

Na serveru sbazar.cz šlo napočítat desítku nabídek a zároveň bylo viditelné, že cena roste. Za tentýž typ respirátoru si už někteří překupníci v Praze říkají 500 a jeden dokonce i 800 korun za kus. V dalších krajích jsou levnější, obvykle za stovku kus.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Respirátor není prošlý, ani rozbalený. Osobní předání v Praze nebo poštou. Pište mi raději na e-mail,“ snaží se zůstat co nejvíce v anonymitě uživatel s přezdívkou Vladp4, který si neváhal k nabídce přilepit cenovku 799 korun za kus. „Nabízím posledních patnáct kusů,“ píše jinde uživatel z Teplic.

Foto: George Frey, Reuters

Respirátor, který se používá například při práci v prašném prostředí.

„Za 450 korun, možno zaslat poštou s navýšením ceny o 129 korun,“ dodává. Další podobné nabídky s nižší cenou byly z Liberce či Ostravy.

„Ministr zdravotnictví logicky chce, aby se nemocnice zásobily respirátory, ale nejsou. Vláda se jezdí dívat k výrobcům, zda zvládnou vyrobit více. A tady mají překupníci plné bedny? To mají tedy nemocnice nakupovat od nějakých vychytralců na bazarech?“ glosoval včera bodrý šedesátník v lékárně v nákupním centru Fénix v Praze ve Vysočanech fakt, že už ani roušky, natož respirátory nemají a podle lékárnice ani nejspíš mít nebudou. „Když něco přijde, jsou do hodiny pryč,“ dodala žena za pultem.

Firma kupuje novou linku na výrobu roušek

Koronavirus

Regály s respirátory a rouškami zejí prázdnotou už také v supermarketech pro řemeslníky. I když slouží především proti prachu, jsou pryč a těžko si představit, že je takto narychlo a ve velkém vykoupily jen firmy, které s nimi potřebují pracovat.

„Roušky? Na to zapomeňte, ty už několik dní nejsou a určitě nebudou,“ sdělil včera Právu prodavač Tomáš v Hornbachu v pražské Chuchli. Z několika regálových míst tam visely poslední dvě nejobyčejnější roušky za pár korun, které proti viru rozhodně neochrání.

Prodavači zde zaznamenali rovněž zvýšený zájem po kanystrech na benzin a po dezinfekčních prostředcích do domácnosti. „Lidé se očividně začínají předzásobovat pro případ karantény,“ řekl Tomáš.

Anketa

Sehnali jste si v posledních dnech roušku nebo respirátor?
Ano
6,7 %
Ne, i když to sháněl/a
12,3 %
Ne, ani jsme to nesháněl/a
81 %
Celkem hlasovalo 14818 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám