Hlavní obsah

Kraje kvůli koronaviru omezují návštěvy v domovech pro seniory a nemocnicích

Právo, Novinky, ner, vor, rap, jr, mhr

Některé krajské úřady na základě doporučení Bezpečnostní rady státu rozhodly zakázat návštěvy v domovech pro seniory, domech s pečovatelskou službou, případně na některých nemocničních odděleních. Jde o reakci na šíření koronaviru.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Zákaz návštěv platí ve všech nemocnicích Karlovarského kraje. Stejná doporučení dostala pobytová zařízení v kraji, kde jsou umístěni senioři. Zákaz návštěv je třeba v Domově pro seniory v Lázních Kynžvart. Karanténa, i když ne úplná, je vyhlášena například v Domově důchodců v karlovarské městské části Stará Role.

Karlovarská krajská nemocnice, pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a Chebu, má podle mluvčího společnosti Vladislava Podrackého dostatečné zásoby dezinfekce i ochranných prostředků, roušek a respirátorů na řešení současné situace.

Občané roušky nepotřebují, nesedejte na lep spekulantům, varuje Babiš

Koronavirus

K zákazu návštěv na základě doporučení Bezpečnostní rady státu se preventivně přidala také plicní a kožní oddělení mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice. „Důvodem jsou rizikoví pacienti na plicním oddělení a umístění kožního oddělení společně s interním oddělením v jedné budově,“ uvedla v úterý mluvčí nemocnice Hana Kopalová. Zákaz návštěv je rovněž na odděleních interny a následné péče mladoboleslavské nemocnice i v pobočce v Mnichově Hradišti.

Od konce minulého týdne platí zákaz návštěv v domově seniorů Červený mlýn Všestudy a v Domově seniorů Beroun. Postupně se přidávají další zařízení ve středních Čechách.

V Pardubickém kraji vyčkávají

Vedení pěti nemocnic Pardubického kraje je připraveno uzavřít nemocnice pro návštěvy, pokud stát nezajistí dostatek roušek a respirátorů pro personál i návštěvníky. Potvrdil to generální ředitel nemocnic Tomáš Gottvald.

Vláda přijímá kvůli koronaviru nesmyslná opatření, kritizuje opozice

Koronavirus

„Epidemiologická komise kraje jednohlasně naléhá na vládu, aby urychleně konala v oblasti zásobování,“ řekl hejtman Martin Netolický. Vedení kraje požaduje od státu stejný materiál, tedy především respirátory, pro přednemocniční péči primárního kontaktu. Jde o praktické lékaře, zubní lékaře, dětské lékaře a další ambulantní specialisty, kteří mají opodstatněné obavy z nedodržování doporučených hygienických pravidel a možného rozšíření na ně samotné. „Je jednoznačnou povinností státu zabezpečit, aby tato primární péče byla zajištěna stejně jako v období chřipkových epidemií,“ opakoval hejtman.

Zlín posiluje provoz infekční ambulance

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně rozšířila provoz infekční ambulance. „Standardně funguje infekční ambulance v rámci interního oddělení každý týden od středy do pátku. Vedení nemocnice se na doporučení Krajské hygienické stanice Zlínského kraje rozhodlo aktuálně posílit její provoz o dva dny, tedy na celý příští týden, kdy bude fungovat od pondělí 9. do pátku 13. března,“ informoval mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Plošný zákaz návštěv platí v tuto chvíli stále ve zlínské nemocnici s výjimkou porodnice, v Uherskohradišťské nemocnici platí zákaz návštěv na odděleních intenzivní péče. V nemocnicích ve Vsetíně a Kroměříži byly zákazy odvolány a omezení návštěv v tuto chvíli vyhlášeno není. Lékaři ale stále kladou důraz na doporučení, aby lidé omezili návštěvy svých blízkých v nemocnicích zejména pak na odděleních s intenzivním provozem, kde se léčí pacienti v nejzávažnějších stavech, a také u starších pacientů. „Zavlečená infekce by u nich mohla způsobit závažné komplikace,“ dodal Havrlant.

Vídeň, Budapešť, Brno, Praha. Kde všude Američanka s Ekvádorkou trousily virus

Koronavirus

V Přerově se v úterý uzavřel kvůli koronaviru pro návštěvníky, kteří pobývali v rizikových oblastech domov pro seniory. „Ředitelka domova Jana Žouželková tak rozhodla na základě doporučení Bezpečnostní rady státu a po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí Přerov,“ informovala Právo mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Do odvolání zakázal v úterý z preventivních důvodů v souvislosti s výskytem koronaviru v ČR návštěvy rovněž Domov seniorů v Hranicích na Přerovsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám