Hlavní obsah

Koronavirus se rozšířil mezi 38 policistů, kteří strážili Kapitol před Trumpovými příznivci

Novinky, mso
Washington

Obavy zdravotnických expertů se po útoku na budovu amerického Kapitolu naplnily. Kromě dosud potvrzených tří senátorů se koronavirem nakazilo 38 příslušníků kapitolské policie. Její zástupci to v neděli uvedli pro CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Objevilo se nové video z rabování Trumpových příznivců v KapitoluVideo: THE NEW YORKER, Novinky/AP

 
Článek

Devatenáct členů policejního sboru mělo pozitivní test až dva týdny po útocích Trumpových příznivců z 6. ledna, potvrdil šéf pracovního výboru kapitolské policie Gus Papathanasiou. Ten také dodal, že tito nakažení byli v práci v den útoku, u zbylých 19 tuto informaci nepotvrdil.

Mezi americkými senátory se po útoku na Kapitol začal šířit koronavirus

Koronavirus

„Myslím, že je třeba počítat s tím, že se jedná o další ohnisko. Mnoho jedinců při útoku na Kapitol nemělo roušku a nedodržovalo rozestupy,“ uvedl už krátce po incidentu bývalý ředitel Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Robert Redfield.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí Trumpovi příznivci na sobě při útoku na Kapitol neměli roušku

Kromě nakažených strážníků měli pozitivní test na koronavirus nejméně tři senátoři amerického Kongresu. Ti byli v době útoku na Kapitol uzamčeni v jedné místnosti. Všichni tři zákonodárci přitom zastupují demokraty. Jedna z nakažených, Pramila Jayapalová, uvedla, že republikánští senátoři tvrdošíjně odmítali nosit roušky a utahovali si z kolegů, kteří jim je nabízeli.

Pětina obviněných z útoku na Kapitol sloužila v armádě

Amerika

Ošetřující lékař Kongresu Spojených států Brian Monahan 10. ledna varoval, že koronaviru mohlo být vystaveno přibližně 200 lidí. Mezi tento výčet počítal pouze zákonodárce, případně další personál Kongresu.

Foto: Profimedia.cz

Trumpovi příznivci 6. ledna zaútočili na budovu Kapitolu a na roušky většinou nedbali

„Mnozí zaměstnanci a zákonodárci strávili společně v jedné místnosti několik hodin a během této doby mohli být vystaveni koronaviru,“ uvedl. Trumpovi příznivci přitom jednání horní komory Kongresu svými výtržnostmi přerušili na šest hodin. Jejich útok na Kapitol si vyžádal celkem pět obětí.

Republikáni vzali útočníky na Kapitol den předem na exkurzi, aby se tam vyznali, tvrdí demokraté

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám