Hlavní obsah

Koronavirus se rozšířil extrémně rychle. Postupně se mění a adaptuje

Novinky,
Londýn

Nový koronavirus SARS-CoV-2 po světě koloval už na konci loňského roku a už tehdy se extrémně rychle rozšířil. Nebude tedy nejspíš možné najít prvního nakaženého. Plyne to z analýzy britských vědců z genetického institutu londýnské univerzity UCL, kteří prozkoumali vzorky odebrané více než 7600 nakaženým na celém světě. Virus, který mutuje, je podle studie ve fázi adaptace na lidského hostitele.

Foto: Social Media, Reuters

Počítačový obraz koronaviru SARS-CoV-2 od společnosti Nexu Science Communication

Článek

„Virus se mění, ale to samo o sobě neznamená, že je horší. Všechny viry přirozeně mutují. Mutace samy o sobě nejsou špatné a neexistují důkazy pro tvrzení, že SARS-CoV-2 mutuje rychleji nebo pomaleji, než bychom očekávali,” řekl genetik z UCL Francois Balloux.

„Zatím nemůžeme říci, zda se SARS-CoV-2 mění ve více či v méně smrtelný a nakažlivý virus,” doplnil.

Balloux s kolegy vytáhl genové sekvence viru z globální databáze, přičemž vědci srovnávali vzorky získané v různou dobu na různých místech. Koronavirus podle nich začal napadat lidi na konci loňského roku.

„To vylučuje jakýkoli scénář, který předpokládal, že SARS-CoV-2 mohl cirkulovat dávno předtím, než byl identifikován a už infikoval velkou část populace,“ stojí ve studii zveřejněné v časopisu Infection, Genetics and Evolution.

Koronavirus SARS-CoV-2 má už osm kmenů

Koronavirus

To znamená, že si lidé na virus zatím nevytvořili imunitu nebo protilátky. To by oslabilo hrozbu pandemie. „Každý v to doufal, i já,“ přiznal Balloux CNN. Nyní odhaduje, že viru mohla být vystavena nanejvýš desetina světové populace, ale zřejmě je to mnohem méně.

„Je velmi nový,“ řekl Balloux, podle něhož k přenosu z netopýrů na člověka - možná ještě přes další mezičlánek - došlo nedávno. „Jsme opravdu, opravdu přesvědčeni, že k přeskoku ze zvířecího nositele došlo na konci loňského roku,“ dodal genetik.

Ukazovat na to má shoda genetických sekvencí virů se společným předkem. Balloux zmínil, že vzorky viru z celého světa mají více mutací, ale jsou to velmi podobné mutace.

Francouzský lékař odhalil covid-19 už v prosinci

Koronavirus

Výzkum londýnských genetiků odhalil téměř 200 opakovaně se vyskytujících genetických mutací koronaviru, které podle nich ukazují, jak se může virus vyvíjet při šíření v populaci. Podle spoluautora studie Françoise Ballouxe lze značnou část genetických variací viru nalézt ve všech nejpostiženějších zemích. Na základě toho se vědci domnívají, že se virus rozšířil do světa velmi rychle krátce poté, co vypukla první epidemie v Číně. Přesné místo, odkud se virus začal šířit, se výzkumníkům identifikovat nepodařilo.

Tým také našel genetické důkazy, že virus nakazil lidi v Evropě, USA a jinde týdny, možná až měsíce předtím, než byly nahlášeny první případy v lednu a v únoru.

Nedávno se potvrdilo, že ve Francii byl virus už v prosinci. V Kalifornii se našly případy nákazy z počátku roku.

V USA podlehl první člověk koronaviru už počátkem února

Koronavirus

Podle Ballouxe tudíž bude nemožné v každé zemi najít prvního nakaženého: „Všechny úvahy o snaze najít pacienta nula jsou nesmyslné, protože je tu mnoho pacientů nula.“ Virus se prostě šířil mezi lidmi dříve, než byl detekován.

Ballouxova studie už byla podrobena recenzi jiných expertů.

Reklama

Výběr článků

Načítám