Hlavní obsah

Koronavirus se objevil i v semeni nakažených

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Testy mužů trpících nemocí covid-19 v městské nemocnici v Šang-čchiou v čínské provincii Che-nan ukázaly, že u šesti z 38 se genetická informace koronaviru SARS-CoV-2 objevila i v jejich semeni. Naznačuje to, že by virus mohl přežívat i ve varlatech. Studie čínských vědců byla publikovaná ve čtvrtek na síti JAMA Network Open.

Foto: China Daily, Reuters

Uzavřené infekční oddělení v nemocnici ve Wu-chanu

Článek

Lékaři z nemocnice zapojili do testu padesát lidí, u nichž měla nemoc covid-19 vážný průběh. Mezi 26. lednem a 16. únorem bylo semeno odebráno 38 mužům starším patnácti let. Nákaza u nich byla potvrzena PCR testem na stěrech z nosu a krku.

Dvanáct zbylých nebylo schopno semeno poskytnout, protože mezitím upadli do komatu, zemřeli nebo měli potíže s erekcí. Z 38, kteří semeno poskytli, jich bylo 23 těsně po vyléčení a 15 mělo nemoc v akutní fázi.

U šesti (tedy 15.8 procenta) z 38 bylo virus potvrzen i v semenu. Čtyři z nich byli v akutní fázi nemoci, což znamená, že více než čtvrtina lidí s vážným průběhem měla v akutní fázi virus i v semeni.

Přenos pohlavním stykem?

Ještě závažnější ale je, že se tam objevil i u dvou lidí krátce po vyléčení. To naznačuje možnost, že by varlata mohla sloužit jako místo, kde může virus přežívat, i když se tam nemnoží. Kdyby tam přežíval delší dobu, mohlo by se stát, že by se při pohlavním styku mohl přenést na partnera.

Vědci: Bez opatření by koronavirus zabil 40 milionů lidí, nakažen by byl celý svět

Koronavirus

Zatím ale není jasné, zda se lze nakazit při styku a zda je tedy covid-19 i sexuálně přenosný. Záleží, zda byl v semeni přítomný přímo virus, nebo jen jeho RNA. Otázkou také, je, jak dlouho tam může přežívat. Vzhledem k tomu, jak snadno se přenáší kapénkami, by při epidemii nehrála možnost sexuálního přenosu velkou roli. Něco jiného by ale bylo, kdyby tam přetrvával dlouho.

Odběr se prováděl kvůli tomu, že varlata patří spolu s očima, placentou, plodem a centrální nervovou soustavou mezi oblasti těla, které nejsou zasažené reakcí imunitního systému a nevyvíjí se v nich zápal, uvedl web Conversation.

Podobné jako u eboly

Tyto oblasti se zkoumají od epidemie eboly v západní Africe z let 2013 až 2016. Viry eboly přežívaly v semeni vyléčených více než tři roky a k přenosu viru pohlavním stykem docházelo i měsíce poté, co se nakažený uzdravil.

Toulaví psi můžou být chybějícím článkem v přenosu koronaviru, tvrdí nová studie

Koronavirus

Ukázalo se, že v semeni se objevuje už nejméně 27 různých virů. Zřejmě využívají toho, že tam nejsou vystaveny imunitní reakci těla.

Podle Conversation je potřeba zjistit, zda se koronavirus objevuje v semeni i u lidí s mírným průběhem nemoci. Starší studie uvedla, že u dvanácti takových lidí se koronavirus v semenné tekutině neobjevil, jenomže test byl u nich proveden později po vyléčení. I tak by ale podle serveru bylo dobré, aby vyléčení používali kondom.

Reklama

Výběr článků

Načítám