Hlavní obsah

Kolektivní imunita se projeví v květnu, slibuje Švédům epidemiolog. Mrtvých zatím přibývá

Novinky,
Stockholm

Alespoň některé části Švédska by mohly již příští měsíc dosáhnout tzv. kolektivní imunity vůči viru SARS-CoV-2. V době, kdy sílí debaty o účinnosti tamní „ležérní” strategie v boji s novým typem koronaviru, to podle listu The Daily Telegraph prohlásil hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell. I když počet obětí roste, tvořící se imunita v hlavním městě Stockholmu má podle něj „na virus vliv”.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Evropské státy podle počtu obětí covid-19 na milion obyvatel

Článek

Tegnell konstatoval, že části země by v dohledné době mohly dosáhnout kolektivní imunity - tedy stavu, kdy bude mít po překonání nákazy imunitu vůči viru tolik lidí, že se prakticky přestane šířit. Týká se to prý zejména Stockholmu, což je epicentrum nákazy v zemi.

„Podle našich modelů v Úřadu pro veřejné zdraví už pozorujeme ve Stockholmu tolik imunních lidí, že to začíná mít vliv na šíření infekce. Naše speciální matematické modely předpokládají dosažení tamní hromadné imunity někdy v květnu,” dodal.

Počty úmrtí na covid-19 ve Švédsku v posledních dnech rostou po desítkách za den, přičemž jich opakovaně bylo i hodně přes stovku.

Není to sice taková rychlost, jakou mnozí kritici švédského modelu očekávali, ale celková statistika kolem 150 smrtelných případů na milion obyvatel (přes 14 700 nakažených a přes 1500 mrtvých s koronavirem k pondělnímu odpoledni) také nevyznívá zrovna příznivě.

Švédská strategie proti koronaviru. Nástup na italskou cestu nebo oprávněná sebedůvěra?

Koronavirus

Země se striktnějšími opatřeními proti koronavirové pandemii mívají často případů nákazy méně - třeba ve Finsku evidovali k pondělnímu ránu 3783 nakažených a 94 zemřelých (17 mrtvých s koronavirem na milion obyvatel), v Norsku 7103 nakažených a 165 úmrtí (30 na milion obyvatel) a v Dánsku měli 7384 pozitivně testovaných, přičemž 355 lidí zemřelo (61 na milion obyvatel).

Naproti tomu jsou ovšem také evropské země, které jsou na tom i přes přísná opatření mnohem hůř. Když nepočítáme malinké státy San Marino a Andorra, jsou to Belgie (490), Španělsko (437) a Itálie (391).

Pro srovnání: Česko má necelých 19 obětí na milion obyvatel.

Sílící imunita ve Stockholmu

Ve Švédsku vláda stále věří, že její strategie vytvořit „stádní imunitu” je správná a v budoucnu se pozitivně projeví.

I když třeba Velká Británie od tohoto záměru už dávno upustila, další země EU si nastavily různé restrikce a i v samotném Švédsku se ozývá volání po „rychlých a radikálních opatřeních” v ohnisku nákazy, vláda se tvrdším krokům brání s tím, že nechce, aby došlo k úplnému „zablokování života”.

Počítejme s tisícovkami mrtvých, připustil švédský premiér

Koronavirus

Ve Švédsku tak sice kupříkladu zastavili fotbalovou a hokejovou ligu či uzavřeli univerzitní budovy, avšak restaurace, bary, kina, tělocvičny a obchody zůstávají otevřené. Do 16 let věku mohou navíc děti chodit nadále do školy.

Spoléhá se na to, že se lidé sami od sebe budou v maximální míře vyhýbat bezprostřednímu kontaktu.

Ten virus je trochu divný. Jak dlouho vydrží imunita, není jasné, tvrdí čeští vědci

Koronavirus

Platí také zákaz shromáždění nad 50 lidí nebo zákaz návštěv pečovatelských domů. Zapovězeny jsou rovněž jiné než nezbytné cesty do Švédska ze zemí mimo Evropskou unii.

V současné době pracuje asi 50 procent švédské pracovní síly z domova, veřejná doprava ve Stockholmu klesla o polovinu. Minulý týden Švédové oznámili plány na masivní testování populace.

Lidi nad 80 let neberou ve Švédsku na intenzivní péči, tvrdí list

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám