Hlavní obsah

Karanténou prošel více než milion lidí

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do karantény poslali hygienici od začátku pandemie už 1,24 milionu lidí. Jen za minulý měsíc muselo do izolace 245 tisíc lidí. Ale podle hygieny z 518 kontrolovaných lidí karanténu třetina nedodržela.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Testování na koronavirus v nemocnici v Nitře

Článek

„Nejedná se o žádný trest, ale důležité opatření v prevenci. Prosím, nevycházejte v době karantény ven a s ohledem na ostatní členy domácnosti se snažte o co největší izolaci i v tomto prostředí,“ vyzval ve čtvrtek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové je to podobné jako s chřipkou. Pokud se lidé necítí dobře, měli by zůstávat doma. „Velmi důležité je také hlásit všechny kontakty,“ dodala.

ČSSD chce bonus pro lidi v karanténě, který by se odečítal od odvodů firem

Domácí

Průzkum „Život během pandemie“ odhalil, že testovat se nechává zhruba třetina lidí, kteří byli v delším kontaktu s nakaženým nebo mají příznaky. V týdnu se podle dat lidé potkávají s pěti až šesti lidmi. Hygienikům ale při trasování přiznají v průměru méně než jeden kontakt. O možné motivování zvýšením náhrady mzdy v karanténě jednala tripartita. Na řešení se ale zatím neshodla.

Reklama

Výběr článků

Načítám