Hlavní obsah

Kam a kdy můžeme vyrazit na dovolenou. Stav v nejoblíbenějších destinacích

Novinky, aš, jz

Státy, v jejichž hospodářstvích hraje turistika jednu z hlavních rolí, se po krizi způsobené šířením nového typu koronaviru SARS-CoV-2 postupně otevírají. Hranice otevírá dokonce i Itálie, kterou koronavirus týdny decimoval a stala se jednou z nejpostiženějších zemí Evropy. Státy se snaží zachránit sezonu a snížit škody, které nákaza a její šíření napáchaly v jejich ekonomikách.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Itálie

Od 3. června se ruší omezení pohybu a otevírají se hranice. Do země mohou cestovat lidé ze zemí schengenského prostoru, Švýcarska a Monaka. Pro všechny se ruší povinná dvoutýdenní karanténa. Do ní budou muset jen ti, kteří byli v kontaktu s nakaženou osobou, nebo mají pozitivní test na koronavirus.

Chorvatsko

Země otevřela hranice pro turisty už od 9. května. Pro osoby, které přicestovaly do Chorvatska z EU, se ruší povinná čtrnáctidenní domácí izolace. Ke vstupu do Chorvatska se nevyžaduje předchozí ani následné testování na přítomnost viru. Turisté se ale musejí řídit pokyny vydanými Chorvatským ústavem veřejného zdraví. To znamená, že by si každé ráno měli měřit teplotu. Pokud je vyšší než 37,2° C, měření po 10 minutách zopakovat, a je-li teplota stále vyšší než 37,2° C, měli by kontaktovat místně příslušného epidemiologa.

Řecko

Konkrétní plán pro turistiku kabinet zveřejní v tomto týdnu. Vláda zamýšlí otevřít hranice pro zahraniční turisty k 1. červenci. Zatím se otevřely pláže pro místní obyvatele. Vzdálenost mezi slunečníky s lehátky je minimálně čtyři metry. Pod jedním slunečníkem jsou jen dvě lehátka, výjimku mají rodiny s malými dětmi. Bary na plážích nabízí jídlo a pití pouze z okénka. Jídlo je zabalené a nesmí se připravovat na místě. Zakázán je na plážích prodej alkoholu i kontaktní sporty. Prodejci musí mít roušky a rukavice.

ZeměMomentální stav
Itálieuzavřeno
Chorvatskootevřeno
Rakouskootevřeno
Řeckouzavřeno
Španělskouzavřeno
Tureckouzavřeno
Egyptuzavřeno
Slovinskouzavřeno
Německouzavřeno
Slovenskouzavřeno
Bulharskouzavřeno

Rakousko

Země od neděle 17. května otevřela všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem, Maďarskem. O den dříve byly otevřeny hranice s Německem Lichtenštejnskem a Švýcarskem. Kontroly jsou jen namátkové. Od 15. června se hranice otevřou úplně. Ačkoliv je Rakousko otevřené, pokud vyrazí Češi do země na turistickou cestu, při návratu po nich bude požadován negativní test na koronavirus, nebo cestovatel bude muset na dva týdny do karantény.

Španělsko

Španělsko, které patří k nejpostiženějším zemím v Evropě, ještě o obnově zahraniční turistiky nerozhodlo. Státní tajemnice pro turistiku Isabel Oliverová uvedla, že se na obnově turistického průmyslu pracuje, ale „k reaktivaci nedojde do července“. Zmínila možnost zřízení bezpečných koridorů. „Musíme být schopni provádět dobré kontroly cestujících jak ve Španělsku, tak ze zahraničí. Myslím si, že návrh bezpečných koridorů je zajímavý,“ řekla. Bezpečný koridor by mohl být zřízen pro Baleárské ostrovy.

Hotely upravují své prostory, aby byl minimální kontakt mezi návštěvníky, v mnohých jsou stoly od sebe odděleny zástěnami, do restaurace se musí chodit postupně a jídla se budou více nosit na pokoj. Odstraněny mají být koberce. Zavádí se bezdotykové technologie, které jsou ale nákladné. Týká se to nejen karet pro otevírání pokojů, ale i ovládání výtahu.

Turecko

Turecko, které patří k zemím silně zasaženým pandemií nového typu koronaviru, se pro turisty ještě neotevírá. Přísná opatření zavedená proti šíření nákazy se postupně zmírňují a už není zakázáno cestovat mezi provinciemi. Domácí turistika bude možná od 28. května, tedy na konci ramadánu ke svátku Íd al-Fitr, zahraniční turisté budou moci přijíždět zřejmě od poloviny června. „Vypadá to, že se cestování do Asie otevře jako první. Země, jako je Čína a Jižní Korea, se rychle zotavují a hodně se zotavují také evropské země,“ řekl ministr turistiky Mehmet Nuri Ersoy. Mezinárodní lety se podle jeho slov obnoví v polovině června.

Evropským turistům se země podle turecké vlády otevře v průběhu nebo na konci července. Termíny ještě nejsou stanovené. Nejdříve se podle ministra země otevře Německu a Rakousku, na konci července pro silně postiženou Británii a Rusko. Z Ruska přitom přijíždí do země nejvíce turistů.

Pro hotely je určen certifikační program, který má garantovat, že daný hotel je bez nákazy. Turecko by si přálo, aby tato certifikace byl uznána mezinárodně. Musejí splnit celou řadu podmínek, jako je odstup mezi turisty a hygienická pravidla. Týká se i bufetů, pláží, vstupních hal a bazénů. Lehátka budou od sebe ve vzdálenosti 1,5 metru a ručníky se budou dodávat v sáčcích.

V hotelech musejí být termální kamery, které budou všem - hostům i zaměstnancům - měřit teplotu. Zavazadla cestujících budou dezinfikována stejně jako klíče od pokojů. Pokoje se nebudou moci používat 24 hodin poté, co budou opuštěné a ve výtahu bude moci jet jen jedna osoba, pokud nepůjde o členy jedné rodiny. Povlečení se bude prát na 70 stupňů.

Egypt

Pro zahraniční návštěvníky je země zatím uzavřena. Až v červnu poté, co skončí ramadán, Egypt povolí domácí turistiku. Sedm hotelů v provincii Rudé moře a tři další v guvernorátu Jižní Sinaj už dostaly souhlas s činností, protože splnily podmínky dané Světovou zdravotnickou organizací. Pět dalších neuspělo. O certifikaci má zájem celkem 172 hotelů včetně několika v Luxoru a v Asuánu.

Do 1. června mohou využívat jen 25 procent své kapacity, pak už to bude polovina. Platit budou přísná hygienická opatření. Stoly budou od sebe vzdáleny 1,5 metru a sedět u nich mohou jen lidé z téhož pokoje. Ložní prádlo a matrace se budou propařovat. V muzeích už byly dezinfikovány památky. Hotely musejí měřit teplotu zaměstnancům i hostům a mít svého lékaře i vyčleněnou oblast pro nakažené.

Slovinsko

V současné době mají bez restrikcí do Slovinska volný přístup pouze občané Chorvatska, které Slovinsko umístilo jako první na seznam bezpečných zemí, odkud mohou turisté přijíždět. Tento seznam se bude v budoucích týdnech rozšiřovat a korigovat podle aktuálních dat z jednotlivých zemí. Otevřeno mají už hotely do 30 pokojů, horské chaty, kempoviště a parkoviště pro obytné vozy, zatím ale jen pro Slovince a čerstvě i pro již zmíněné Chorvaty.

Restaurace jsou již otevřeny, a to včetně vnitřních prostor. Do obchodů a hromadné dopravy se zatím stále chodí v rouškách. Národní památky již mají otevřeno, stejně jako třeba jeskyně a mnohé další oblíbené turistické aktivity. Zavřeno mají zatím bazény, fitness centra, diskotéky a noční kluby.

Německo

Pro zahraniční turisty zůstává Německo zatím ještě uzavřené, otevřít by se nicméně mělo v polovině června. Česká diplomacie má už pouze jednat o termínu otevření hranic. V Německu si každá spolková země jednotlivá opatření reguluje samostatně (kromě samotného otevření hranic).

Co se týče zemí sousedících s ČR, pak v Sasku jsou hotely a restaurace otevřeny již od 15. května. V Bavorsku plánují otevřít restaurace 25. května a hotely 30. května. Společně s hotely plánují v celém Bavorsku otevřít také zámky a zábavní parky (např. Legoland u Günzburgu).

Od 26. května bude možné překročit hranice s Německem na více přechodech a hraniční kontroly budou jen namátkové. Momentálně je stále nutné vykazovat, že přijíždějící z Německa má negativní test na koronavirus. V opačném případě bude povinná 14denní karanténa. To by se však mohlo v následujících týdnech změnit.

Slovensko

Slovenská vláda ve středu rozhodla, že prodlouží kontroly na hranicích do 26. června — kromě silničních přechodů se však otevře i pět železničních. Podle dřívějšího vyjádření ministra zahraničí Ivana Korčoka chce země o otevření hranic s Českou republikou a Rakouskem rozhodnout do poloviny června. Zatím je cizincům vstup na území státu až na výjimky zakázán. V zemi se od středy otevřela velká obchodní centra a rovněž divadla či kina, ale nanejvýš pro sto lidí. Restaurace mohou podávat jídlo na zahrádkách i ve vnitřních prostorech.

Bulharsko

Bulharsko se pro české turisty zatím neotevírá. V úterý ovšem tamní vláda prohlásila, že se dohodla na zmírnění některých restrikcí se sousedním Řeckem a Srbskem, a to od prvního června. Znamená to, že lidé, kteří hranice překračují kvůli práci, návštěvě rodiny nebo z humanitárních důvodů, nebudou muset podstoupit jinak povinnou čtrnáctidenní karanténu. Bulharská vláda o podobném zvolnění podmínek pro překračování hranic jedná také s Rakouskem a Německem. V zemi jsou otevřené některé hotely, plavecké bazény, obchody nebo venkovní bary a restaurace. Jsou povoleny individuální venkovní aktivity a procházky v horách či národních parcích.

Reklama

Související články

Koronavirus: Konec exponenciálního růstu

Denní nárůst počtu nových pacientů s nemocí covid-19 je ve všech zemích podobný a ukazuje se jedno pravidlo: zhruba mezi pátým až osmým týdnem křivka s novými...

Výběr článků

Načítám