Hlavní obsah

Jak Evropa zápasí se šířením nákazy: Omezení se nezpřísňují jen v Česku

Právo, nek

Omezení proti šíření koronaviru v posledních dnech nezpřísňuje pouze Česká republika, ale i další evropské státy. Zavádí se povinnost nosit ochranu dýchacích cest nebo začíná platit zkrácená otvírací doba barů či restaurací.

Článek

Itálie: Zavedla povinnost nošení roušek i venku. Zakrytá ústa a nos musí mít všichni, kdo opustí svůj byt a budou se pohybovat v blízkosti osob, s nimiž nesdílejí domácnost. Pokuta, může dosáhnout až tisíc eur (27 tisíc Kč), ale nehrozí například při procházce v parku s manželkou. Roušku nemusí mít děti mladší šesti let či lidé se specifickými zdravotními problémy.

Imunolog Hořejší: Přísná opatření měla přijít dříve, teď už hrozí italský scénář

Domácí

Francie: Pro nejpostiženější regiony včetně Paříže platí povinnost roušek i venku. Toto opatření platí pro chodce, motocyklisty i uživatele koloběžek, nikoli pro automobilisty. V Paříži musely zcela zavřít bary. Restaurace jsou otevřené s podmínkou, že stoly jsou alespoň metr od sebe a u každého sedí nanejvýš šest hostů.

Paříž znovu zavírá bary i kavárny

Koronavirus

Belgie: Platí omezení otevírací doby barů a kaváren do 23 hodin, v bruselském regionu byly zcela uzavřeny až do 8. listopadu, restaurace ale zůstávají otevřené. Zakázaná je nově konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Itálii se musí nousit roušky i venkuVideo: Reuters

Rakousko: Lidé si musí zakrývat ústa a nos i v tržnicích v otevřeném prostoru. Povinnost roušek platí v hromadné dopravě, obchodech, ve školách mimo třídy a v dalších vnitřních prostorech. V restauracích může u stolu sedět maximálně deset lidí, při vstupu a pohybu uvnitř je nutné mít roušku.

Polsko: Ode dneška obnovuje povinnost roušek i na veřejnosti. Dosud toto nařízení platilo jen v nejvíce zasažených regionech. Policie dostala pokyn, aby nenošení roušek pokutovala.

Evropané se nepoučili, druhá vlna je zastihla nepřipravené, píše AP

Koronavirus

Německo: Umožňuje návštěvy Čechů jen s negativním testem nebo za cenu karantény. Sasko má výjimku – cesta z ČR je možná bez testu za podmínky, že délka pobytu nepřesáhne 24 hodin. V německých restauracích, kavárnách i barech se hosté musí registrovat a uvést na sebe kontakt. Některé spolkové země registraci vyžadují i u benzínových čerpadel.

V Berlíně od soboty platí uzavírka restaurací, barů a hospod od 23:00-6:00. Venku se v noci může scházet jen pět lidí ze dvou domácností, soukromé oslavy jsou omezeny jen na deset lidí. VKolíně nad Rýnem se o víkendu nesmí v ulicích po 22. hodině konzumovat alkohol, v pěších zónách jsou povinné roušky, soukromé akce jsou maximálně pro 25 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám